Business 4 Iulie 2013 10:47
INS a confirmat datele provizorii anuntate in luna iunie privind o crestere a economiei, in primul trimestru, cu 0,7% fata de trimestrul anterior, ca serie bruta, si cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului precedent, astfel ca PIB a ajuns la 120,89 miliarde lei la preturi curente.

"Comparativ cu varianta provizorie, atat dinamica PIB, cat si a valorii adaugate brute pe ramuri de activitate, nu a inregistrat modificari; volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a cresterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Sursa citata noteaza ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat formarea bruta de capital fix (de la -0,1% la -1%, ca urmare a modificarii volumului cu -4,7 puncte procentuale, de la 99,3% la 94,6%, ca urmare a rectificarii valorii investitiilor realizate in sectorul Administratii publice), respectiv exportul net de bunuri si servicii, care a inregistrat o contributie pozitiva la cresterea PIB, de 4,4 procente, scrie MEDIAFAX.

Ca serie ajustata sezonier Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I a fost de 154,23 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,6% fata de trimestrul IV 2012 si cu 1,9% fata de trimestrul I 2012.

La cresterea PIB au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia agriculturii, silviculturii si pescuitului, care a avut o contributie negativa (-0,3%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.