Hidroelectrica poate iesi din insolventa pana la finalul lunii, in conditiile in care Tribunalul Bucuresti a respins miercuri ultima contestatie formulata de fostii parteneri ai companiei, respectiv a firmei Alpiq RomIndustries, a anuntat administratorul judiciar.

"Tribunalul Bucuresti a respins ieri (miercuri, n.r.) si contestatia utimului trader de energie Alpiq RomIndustries. Contestatia a fost formulata impotriva masurii administratorului judiciar Euro Insol de neinscriere in tabelul creantelor a sumei de 527 milioane lei solicitata de Alpiq RomIndustries cu titlu de daune pentru denuntarea de catre administratorul judiciar a contractului de vanzare-cumparare energie electrica nr. 39 din 29.11.2004 incheiat cu Hidroelectrica. Pe 10 Aprilie 2013 Tribunalul Bucuresti a respins si contestatia Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane lei", se arata intr-un comunicat al administratorului judiciar, scrie MEDIAFAX.

Astfel, toate cele 75 de contestatii au fost solutionate, ceea ce permite administratorului judiciar Euro Insol inregistrarea la Tribunalul Bucuresti a tabelului definitiv al creantelor impotriva debitoarei Hidroelectrica si ulterior a planului de reorganizare.

"Ramane fezabil termenul de 26 iunie 2013 privind iesirea Hidroelectrica din insolventa", se mentioneaza in comunicat.

Valoarea creantelor revendicate de cei 381 creditori insumeaza 5,4 miliarde de lei, din care 3,5 miliarde de lei au fost recunoscute de catre administratorul judiciar. Suma de 1,1 miliarde lei a fost respinsa, iar 800 milioane de lei au fost admise sub conditia prezentarii unor documente justificative suplimentare. Un numar de 75 de creditori carora li s-au respins creantele au formulat contestatii la tabelul preliminar intocmit de administratorul judiciar. Valoarea creantelor care fac obiectul acestor contestatii este de 1,9 miliarde lei.

Principala cauza a insolventei Hidroelectrica o reprezinta incheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde euro. Contractul incheiat cu Alpiq RomIndustries a prejudiciat Hidroelectrica in perioada 1 ianuarie 2006 - 31 mai 2012 cu 422 milioane lei, iar contractul incheiat cu Alpiq RomEnergie si derulat in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 mai 2012 a generat pierderi companiei de stat de 427 milioane lei, mentioneaza compania.

Citeste si:
VIDEO Protest la Temocentrala Mintia, închisă după 52 de ani din...
VIDEO Protest la Temocentrala...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.