Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului.

Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News, relateaza MEDIAFAX.

Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene.

Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.

Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.