Business3 Iunie 2013

Lectura de un minut

Comisia Europeana (CE) a inceput o ancheta pentru a stabili daca Apple si-a utilizat influenta pentru a impune conditii incorecte operatorilor de telecomunicatii mobile care vand iPhone.

Operatorii telecom au primit de la CE un chestionar pe aceasta tema, obtinut de The Guardian de la o sursa apropiata situatiei.

Companiile trebuie sa raspunda intrebarilor Comisiei pana la 17 iunie. Apple sustine ca contractele cu operatorii corespund in totalitate legislatiei locale, inclusiv in UE. Asertiunea ca Apple detine o pozitie dominanta este dificil de argumentat, deoarece liderul pietei telefoanelor mobil este Samsung Electronics.

In preambulul chestionarului se arata ca executivul UE verifica un posibil comportament anti-concurential in UE sau in Zona economica europeana in ceea ce priveste distributia smartphone-urilor Apple si limitarea sau blocarea anumitor functii tehnice ale Iphone-urilor.

Comisia este in posesia unor informatii care arata ca Apple si operatorii de retele mobile au incheiat acorduri de distributie care ar putea conduce la excluderea altor producatori de smartphone-uri de pe piata, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Razvan Cuc: Autostrada Sibiu-Pitesti, suspendata de catre Comisia Euro
Razvan Cuc: Autostrada...

Exista de asemenea semnale ca anumite functii tehnice ale iPhone sunt dezactivate la anumite produse Apple in anumite tari europene.

Printre altele, CE intreaba operatorii daca au fost obligati sa se angajeze contractual la achizitia unui numar minim de iPhone-uri intr-o anumita perioada de timp, precum si care este raportul dintre cererea pentru smartphone-ul Apple si acest volum minim.

Totodata, Comisia vrea sa afle conform caror criterii s-a ajuns la o astfel de clauza a volumului minim si care sunt consecintele nerespectarii unui astfel de angajament.

CE incearca sa stabileasca si daca operatorii s-au angajat contractual fata de Apple sa acorde tratament preferential iPhone-ului, prin practici precum refuzul de a promova produse concurente catre posesorii de dispozitive Apple. Si in acest caz, Comisia este interesata de consecintele refuzului unui operator de a accepta astfel de conditii.

Citeste si:
Black Friday 2019 la produse Apple - iPhone, iPad, Apple Watch
Black Friday 2019 la produse...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.