Business2 Iunie 201310:32

Lectura de un minut

Sub plantatiile de maslini din sudul Italiei, al doilea mare furnizor de ulei de masline din lume, se afla cele mai mari rezerve onshore de titei din Europa.

Basilicata, o provincie muntoasa si putin populata din arcul cizmei italiene, are rezerve de titei de peste 1 miliard de barili, iar grupul italian Eni si Total din Franta intentioneaza sa dubleze cantitatea extrasa in regiune si sa majoreze productia de petrol a Italiei la aproape 200.000 de barili pe zi, relateaza Bloomberg.

Italia ar deveni astfel al treilea mare producator de petrol din Europa, dupa Marea Britanie si Norvegia.

De la inceperea productiei in anii ’90, dezvoltarea exploatarilor din Basilicata a fost impiedicata de campanii ecologiste si birocratie, dar aceste impedimente sunt eliminate intrucat prioritatea guvernului este relansarea economiei aflata in scadere in ultimele sase trimestre, potrivit analistilor.

"Este un zacamant gigant, astfel ca potentialul este urias", a declarat Claudio Descalzi, director pentru explorare si productie la grupul Eni si presedinte al Asociatiei Industriale pentru Petrol si Minerit din Italia, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Volkswagen Golf, cel mai înmatriculat model în Europa în luna aprilie
Volkswagen Golf, cel mai...

Descalzi estimeaza ca majorarea productiei de petrol poate duce la crearea a circa 20.000 de locuri de munca in Italia.

Strategia nationala in domeniul energiei a guvernului italian, din 2012, prevede printre altele cresterea productiei de petrol si gaze. Fostul premier Mario Monti a aprobat un nou proiect al grupului Total in Basilicata, iar Eni negociaza cu autoritatile locale majorarea productiei in regiune.

Italia extrage circa 101.000 de barili de petrol pe zi, circa 7% din consumul total, cea mai mare parte in Basilicata, iar restul la exploatari in Sicilia si centrul si nordul tarii. Daca proiectele aflate in curs in Basilicata vor ajunge la capacitate, productia totala a Italiei ar putea urca la circa 170.000 de barili pe zi, o crestere de 68% comparativ cu 2012.

Citeste si:
Medic din Milano: „Virusul nu mai există din punct de vedere clinic...
Directorul unui spital din...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.