MADR avertizeaza ca porumbul, floarea-soarelui si rapita nu vor mai fi profitabile de anul viitor.

Productiile de porumb, floarea-soarelui si rapita vor scadea cu pana la 40% si vor deveni neprofitabile incepand de anul viitor, potrivit MADR, dupa ce Comisia Europeana a hotarat ca de la 1 decembrie 2013 sa interzica trei pesticide considerate nocive pentru populatia de albine.

"In Romania exista zone puternic infestate cu daunatori de sol care ataca in mod deosebit culturile de porumb, floarea-soarelui, rapita, cereale paioase si a caror combatere este asigurata prin tratamentul semintelor cu produse de protectie a plantelor din clasa neonicotinoidelor.

Interzicerea acestor produse sub forma de tratament samanta la culturile de porumb, floarea-soarelui si rapita va determina pierderi importante de productie si va face aceste culturi neprofitabile pentru fermierul roman. Romania nu are alternative viabile la cele trei neonicotinoide pentru tratarea semintelor", a declart pentru MEDIAFAX Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Concluziile au fost extrase in urma discutiilor purtate cu organizatiile producatorilor, precum si din rapoartele oamenilor de stiinte referitor la subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.