Compania Google a fost acuzata joi, in Parlamentul de la Londra, de rea intentie pentru practicile prin care incearca sa reduca impozitele platite in Marea Britanie.

Presedintele comitetului pentru finante publice, Margaret Hodge, a spus, in timpul unei dispute aprinse cu un vicepresedinte al Google pentru Europa de Nord si Centrala, Matt Brittin, ca grupul exploateaza regulile si actioneaza fara etica.

"Compania dumneavoastra sustine ca nu face rau. Faceti rau, va folositi de fum si oglinzi", a spus Hodge, adaugand ca Google practica "un comportament necinstit, calculat si lipsit de etica".

Miza o reprezinta incercarea Parlamentului de a face compania sa plateasca taxe mai mari in Marea Britanie, stabilind daca Google vinde servicii in Marea Britanie. Reprezentantii Google sustin ca angajatii din Marea Britanie nu perfecteaza vanzari, aceste activitati fiind asigurate de anajatii din Irlanda, iar uneori aceste tranzactii au loc prin intermediul aplicatiilor informatice, drepturile intelectuale pentru acestea fiind inregistrate in Bermuda, scrie MEDIAFAX.

Brittin a aratat ca nu a inselat Parlamentul intr-o audiere din noiembrie anul trecut si a precizat ca Google plateste taxe acolo unde creeaza "valoare economica".

"Nimeni in Marea Britanie nu a avut oportunitatea de a incheia o tranzactie cu un client. Mentin ceea ce am afirmat", a spus Brittin in audierea parlamentara.

Audierea de joi face parte dintr-un efort international mai amplu de a determina companiile sa plateasca taxe mai mari, pe fondul masurilor de austeritate adoptate de guverne.

Directorul general al Apple, Tim Cook, va fi audiat in Senatul american in aceasta luna, in legatura cu practicile offshore ale companiilor, au declarat miercuri doua persoane apropiate situatiei. Apple foloseste o strategie similara cu cea a Google, pentru reducerea impozitelor pe profit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.