Business 15 Mai 2013 12:02
UE cerceteaza Shell, BP si alte companii pentru posibila manipulare a preturilor pe piata petrolului, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile antitrust din Europa investigheaza mai multe companii, inclusiv trei dintre cei mai mari producatori europeni de petrol, pentru o posibila manipulare a cotatiilor pe piata modiala, care atinge 3.400 de miliarde de dolari pe an, potrivit Bloomberg.

Royal Dutch Shell, BP, Statoil si Platts, companie a grupului McGraw Hill Financial specializata in furnizarea de date privind sectorul petrolier, au informat ca sunt investigate, dupa ce Comisia Europeana a derulat raiduri in trei tari in cautarea de dovezi.

Manipularea cotatiilor pe piata energiei poate cauza cresteri ale costurilor de productie si preturilor la consumatori pentru toate bunurile si serviciile.

Ancheta, care vizeaza produse din petrol si biocombustibili, subliniaza lipsa de transparenta a pietei petroliere, noteaza Bloomberg. In ultimul an, autoritatile de reglementare din diverse regini ale lumii au derulat anchete similare in alte sectoare, precum cel bancar, pentru manipularea indicelui LIBOR. Royal Bank of Scotland, UBS si Barclays au primit amenzi de circa 2,5 miliarde de dolari, iar alte firme sunt inca investigate in ancheta LIBOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.