Deficitul bugetar a ajuns la 4,2 miliarde de lei dupa trei luni, cu 300 milioane de lei sub tinta convenita cu FMI.

Deficitul bugetar a urcat dupa primele trei luni la 4,19 miliarde de lei, reprezentand 0,67% din PIB, si s-a incadrat in tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 4,5 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor, citeaza MEDIAFAX.

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa doua luni cu un deficit de 2,44 miliarde de lei ( 0,39% din PIB).

Veniturile bugetare au totalizat 47,04 miliarde de lei (7,5% din PIB) la finele lunii martie si au fost cu 3% mai nari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe categorii de venituri, incasarile din TVA au fost mai mari cu 9,5%, iar cele din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale cu 11,5% si, respectiv 3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor bugetarilor si a majorarii salariului minim de la 1 februarie.

Accizele au crescut (+9,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii. Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 4,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a modificarii termenelor de regularizare a platilor din anul anterior si a introducerii noilor provizioane prudentiale la banci potrivit normelor contabile internationale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate, care au urcat cu 4,7 %.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.