Depozitele sucursalei Bank of Cyprus vor fi transferate, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor, cel mai probabil, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie inregistrata in Romania, care va fi capitalizata cu 20 milioane euro.

"Singura varianta de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank si recapitalizarea bancii inregistrate in Romania cu o suma intre 15 si 20 de milioane de euro. Negocierile au inceput de cateva zile si nu sunt finalizate", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare apropiate discutiilor.

Potrivit acestora, in cazul in care negocierile vor esua, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus vor intra sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce va presupune taieri de pana la 60% din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.

Sursele citate au precizat ca nu se stie in acest moment cand se va incheia tranzactia si cand va decide banca centrala din Cipru redeschiderea sucursalei Bank of Cyprus, amanata de patru ori pana in prezent. Sucursala este inchisa incepand din data de 1 aprilie.

Banca Centrala a Ciprului a respins saptamana trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anuntat ca va cauta in continuare alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat la circa 90 de milioane euro.

Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.

Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.

Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari.

Creditele mentinute in bilantul Bank of Cyprus vor fi volirificate de banca din Cipru sau gestionate pana la scadenta.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Marfin Bank a incheiat anul trecut cu un bilant de 2,6 miliarde lei, in scadere cu 7,6% fata de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienti totalizau sub un miliarde de lei.

Banca are o retea de 33 de unitati si un numar de 340 de angajati.

Daca transferul depozitelor va fi realizat, |Marfin va prelua si o parte din salariatii Bank of Cyprus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.