Statul a transferat intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 72 milioane de euro, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Nita, potrivit MEDIAFAX.

El a spus ca aceasta oferta publica secundara este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

"Asa cum anticipam, aseara s-a finalizat subscrierea la oferta noastra la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un success. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital. Sa fie clar pentru toti cei care imi tot gasesc tot felul de chichite, vor mai urma privatizari", a mai spus Nita.

Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.

Micii investitori, care au avut alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vanzare, au cumparat cu un discount de 3-5%, respectiv la 173,63 lei si 170 lei, in functie de zilele in care au subscris. Acest segment a fost suprasubscris de 4,5 ori.

Pachetul de 8% destinat pentru investitorii de retail, care au subscris minim 1.001 actiuni, au cumparat titlurile la pretul de 179 lei, stabilit pentru transa investitorilor institutionali. Subscrierile pe aceasta transa au depasit de 3,5 ori numarul de titluri alocat.

Oferta a fost lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si unul maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.