FMI a inrautatit estimarea privind cresterea SUA in acest an de la 2% la 1,7%, iar pe cea pentru economia mondiala de la 3,5% la 3,4%, in timp ce pentru zona euro a mentinut prognoza din ianuarie, privind o contractie de 0,2%, arata versiunea preliminara a unui raport al Fondului, scrie Bloomberg.

Documentul a fost prezentat board-ului FMI saptamana trecuta si ar putea fi modificat inainte de publicarea prgramata marti.

Potrivit MEDIAFAX, in Statele Unite, masurile de austeritate fiscala intrate in vigoare in martie vor limita temporar consumul, se arata in raport.

In zona euro, incertitudinile generate de impasul politic din Italia se adauga dificultatilor liderilor europeni in combaterea crizei datoriilor, afirma Fondul.

"Drumul recuperarii din economiile avansate ramane dificil. Trendul slab al economiei la sfarsitul anului trecut si inceputul lent din 2013 evidentiaza ca persista inca piedici majore", se arata in documentul FMI.

Un purtator de cuvant al Fondului a refuzat sa comenteze.

Cele mai mare doua amenintari la adresa economiei mondiale - dezmembrarea zonei euro si o reducere majora a cheltuielilor in SUA - au fost "dezamorsate cu succes" in ultimele sase luni, se arata in raport.

Pentru Japonia, FMI estimeaza un avans al PIB de 1,5%, in urcare de la 1,2% in ianuarie.

Cresterea economiilor emergente mici a inceput sa se accelereze. Evolutia ar trebui sa sustina cresterea la nivel global anul urmator, estimata de FMI la 4,1%, la fel ca in ianuarie.

In timp ce majoritatea economiilor in dezvoltare, mai ales din Asia si Africa Subsahariana, inregistreaza crestere mai puternica, sustinuta de cererea din tarile dezvoltate, unele economii din America Latina incep sa "alunece spre situatii similare crizei", avertizeaza Fondul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.