Guvernul portughez va reduce din nou cheltuielile pentru sanatate, educatie si securitate sociala, pentru a evita esuarea programului de bailout dupa ce Curtea Constitutionala a respins scaderea salariilor si pensiilor din sectorul public.

Premierul Pedro Passos Coelho a declarat duminica, intr-un discurs televizat, ca respingerea masurilor de austeritate adoptate in cadrul acordului de finantare externa de 78 miliarde euro incheiat in 2011 cu UE si FMI risca sa deraieze programul de ajustare si sa impiedice guvernul sa revina pe piete pana la termenul convenit, in luna septembrie.

Curtea constitutionala portugheza a respins vineri seara 4 masuri de austeritate din acordul cu institutiile financiare internationale, deoarece legea din Portugalia prevede ca masurile de ajustare fiscala trebuie sa afecteze in egala masura bugetarii si angajatii din sectorul privat, fara discriminare, scrie MEDIAFAX.

Coelho a afirmat ca nu mai are alte optiuni dupa decizia curtii, fiind nevoit sa adopte noi masuri de reducere a cheltuielilor in zona transferurilor sociale. Bugetele companiilor de stat vor fi de asemenea reduse. Premierul a exclus varianta unor noi cresteri de taxe.

"Trebuie sa facem tot posibilul pentru a evita un al doilea acord de bailout", a afirmat liderul portughez.

Pe langa asigurarea creditorilor internationali ca Portugalia va reusi sa respecte tintele convenite in acord, Coelho trebuie sa reziste presiunilor interne. Opozitia a intensificat in ultimele zile presiunile pentru demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

Comisia Europeana a subliniat ca Portugalia trebuie sa respecte masurile de austeritate convenite in acord.

"Orice indepartare de obiectivele din program, sau renegocierea acestora, ar neutraliza eforturile deja realizate de cetatenii portughezi, mai precis cresterea increderii investitorilor in Portugalia, si ar prelungi dificultatile presupuse de ajustarea fiscala", se arata intr-un comunicat transmis duminica seara de CE.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.