Bancile cipriote vor fi deschise joi timp de sase ore, dupa care vor fi inchise din nou pana marti

ancile din Cipru, inchise incepand de pe 16 martie, vor lucra cu publicul joi, timp de sase ore, pentru prima data in aproape doua saptamani, dupa care vor opri din nou activitatea vineri, in ajunul Pastelui pe rit Catolic, dar si luni, 1 aprilie, de ziua nationala a tarii, scrie MEDIAFAX.

Institutiile de credit cipriote vor inchise vineri, intrucat in SUA si majoritatea statelor din Europa se sarbatoreste Vinerea Mare, potrivit Bloomberg. De altfel, zilele de vineri si de luni sunt declarata nebancare la nivelul zonei euro, intrucat sitemul Target2 de plati si decontari va fi inchis.

Luni se sarbatoreste si ziua nationala a Ciprului, care este libera pentru sectorul bancar, potrivit unui plan pentru intreg anul, postat pe site-ul bancii centrale a tarii.

Programul de lucru joi este 12:00-18:00 (ora locala).

Bancile au incercat sa se pregateasca cat mai bine pentru reluarea activitatii, cu lichiditati suficiente, dar si cu forte de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face fata unui numar mare de clienti.

Potrivit agentiei de stiri CNA, un decret ministerial valabil timp cel putin patru zile, limiteaza retragerile la 300 de euro de persoana pe zi. Totodata, timp de o saptamana, transferurile in strainatate vor fi limitate la 5.000 de euro. Iar cei care vor sa plece peste hotare vor putea lua cu ei maximum 3.000 de euro. Bancile au fost aprovizionate cu bani lichizi pentru a face fata unui posibil val de retrageri.

Zeci de persoane au inceput sa formeze cozi cu mai putin de 30 de minute inainte de deschiderea bancilor. Agenti de securitate pot fi vazuti in fata unitatilor bancare din Cipru, un fenomen nou in acesta tara. Unii dintre ei sunt inarmati, transmit corespondentii AFP, citeaza hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.