Managerii companiilor se asteapta pentru perioada martie-mai la cresteri in comert, constructii, industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +13%).

"Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +35%), fabricarea produselor din tutun si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale +31%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare", se arata intr-un comunicat al INS, potivit MEDIAFAX.

In constructii managerii mizeaza pe majorarea volumului productiei (sold conjunctural +17%), pe o crestere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%), a preturilor (sold conjunctural +7%) si pe o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +18%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +23%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si ca preturile vor urca in urmatoarea perioada (sold conjunctural +25%).

Citeste si:
Cum pot managerii să iasă în evidență prin respectarea etichetei în...
Cum pot managerii să iasă în...

In servicii cererea va cunoaste de asemenea un avans moderat (sold conjunctural +11%), precum si o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%) si o crestere moderata a preturile (sold conjunctural +8%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.