Viitoarele mame au numeroase privilegii la serviciu pe timpul sarcinii, iar angajatorii trebuie sa le respecte drepturile speciale, caci legislatia in vigoare este favorabila acestei categorii de personal.

Program redus si dispensa pentru analize

La solicitarea salariatei insarcinate, precum si dupa evaluarea locului de munca de catre medicul de medicina muncii, se poate acorda un program de lucru redus cu o patrime din durata normala, si cu mentinerea drepturilor salariale.

De asemenea, salariata are dreptul la o dispensa lunara de maximum 16 ore libere platite pentru a efectua controale medicale de rutina.

Angajata este obligata sa aduca adeverinta de la medicul specialist, pentru a dovedi efectuarea controlului.

In timpul sarcinii, salariata nu poate sa primeasca program de noapte, ore suplimentare, nu poate fi detasata si nici trimisa in deplasare. Angajatorul este obligat sa ofere un loc de munca mai bun, cu pastrarea aceluiasi nivel salarial, in cazul in care activitatea se desfasoara in conditii necorespunzatoare ce pot afecta sarcina salariatei.

De asemenea, angajatorului ii este interzis sa concedieze o salariata insarcinata, lauza sau care se afla in concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului sau in perioada acordarii stimulentului de insertie.

Pauze pentru alaptat

In cazul mamelor care se reintorc la serviciu si inca alapteaza, angajatorul este obligat sa ofere pauze de alaptat, maximum doua ore din timpul total de lucru sau sa-i amenajeze un loc special de alaptat la serviciu.

„Cum in practica aceste variante nu se aplica, in general mamele solicita reducerea timpului de lucru corespunzator pentru alaptarea copilului. Acest program redus nu va afecta drepturile salariale”, explica Ana-Maria Vicol.

Citeste intregul articol pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.