Cipru va transmite partenerilor din zona euro o noua propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare, una dintre conditiile impuse de uniunea monetara in schimbul acordarii unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

Modificarea vizata de Cipru ar trebui sa protejeze mai bine deponentii care au in conturi pana la 100.000 de euro, potrivit agentiei de presa Dow Jones, citata de CNBC. Pentru a putea strange in continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia in calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari.

Potrivit planului initial, depozitele de pana la 100.000 de euro urmau sa fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, transmite MEDIAFAX.

Noua propunere ar cobori la 3% rata pentru cei cu pana la 100.000 de euro in cont, pentru cei cu 100.000-500.000 de euro ar ramane la aproape 10%, in timp ce pentru depozitele mai mari de 500.000 de euro ar fi introdus un nou nivel de impozitare, de 15%.

O teleconferinta a ministrilor de Finante din zona euro, in care sa fie discutata masura, ar putea avea loc luni.

Decizia zonai euro de a forta Cipru sa taxeze depozitele a cauzat luni deprecierea euro si scaderea puternica a burselor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.