Liderii europeni au aprobat relaxarea rigorii bugetare, din cauza recesiunii.

Apelurile de promovare a cresterii economice au venit chiar si din partea cancelarulu igerman Angela Merkel, liderul european cel mai asociat masurilor de austeritate, relateaza Bloomberg.

Participantii la summit au aprobat un sistem de evaluare a bugetelor din punct de vedere structural, folosind un cod pentru acordarea unor tari ca Franta, Spania si Portugalia a unei perioade de timp suplimentare pentru reducerea deficitelor bugetare. Totusi, obiectivul principal ramane echilibrarea bugetelor si nu s-a vorbit despre programe mari de cheltuieli sau emisiuni de obligatiuni.

"Daca este prea multa austeritate, va fi prea mult somaj. Este nevoie de flexibilitate, daca dorim sa facem o prioritate din cresterea economica", a spus presedintele francez Francois Hollande.

Declinul economic a devenit cea mai mare problema a zonei euro, inlocuit criza datoriilor suverane, astfel ca statele UE sunt nevoite sa prelungeasca termenele de reducere a deficitelor.

Comisia Europeana anticipeaza ca economia zonei euro se va contracta in acest an cu 0,3%, dupa un declin de 0,6% in 2012. Somajul la nivelul regiunii va atinge 12,2%, cu un maxim de 27% in Grecia si 26,9% in Spania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.