Intreruperea acordului cu FMI ar creste riscurile pentru Romania, inclusiv cele privind volatilitatea si contagiunea, iar la nivelul costurilor ar insemna, intr-un scenariu moderat, un avans al cheltuielilor cu dobanzile de la 1,57% la 1,91% din PIB, afirma ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

La un Produs Intern Brut estimat la aproape 140 miliarde de euro in acest an, cheltuelile suplimentare s-ar cifra la cel putin 460 milioane de euro, scrie MEDIAFAX.

Reactia ministrului vine in urma unui studiu elaborat pentru Societatea Academica Romania de catre analistul Florin Citu, care propune renuntarea la acordul cu Fondul Monetar International, intrucat intelegerile de pana acum au permis doar amanarea reformelor si evitarea confruntarii cu presiunea pietelor.

"Toata lumea crede ca, daca scapam de Fond si CE, vom merge cu deficitele in sus. Nu este asa. Vom avea deficite mai mici, pentru ca dobanzile sunt mai mari si nu vom avea acces la fonduri
", a spus Voinea.

El a aratat ca fara acord cu Fondul Monetar International ratele dobanzilor ar creste, pe un scenariu moderat, cu un punct procentual.

"Cheltuielile cu dobanzile ar creste numai in acest an de la 1,57 la 1,91% din PIB (...) Cred ca programul cu fondul si CE ar trebui sa continue. In primul rand, normal, trebuie finalizate cu succes", a continuat Voinea.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt fi accesate doar in caz de necesitate. In luna ianuarie o misiune comuna a expertiilor internationali a negociat cu Guvernul mai multe masuri de reforme structurale si privatizari care ar urma sa fie implementate pana in luna mai pentru ca intelegerea sa poata fi incheiata, cu o intarziere de trei luni fata de programul initial.

Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.