Dobanzile oferite de catre banci la depozitele in lei s-au prabusit in perioada de criza, la fel ca si cotatiile actiunilor de altfel.

Dobanzi bancare vs evolutie burse

Bancile ofera in prezent dobanzi in medie de 5,6% pentru depozitele bancare in lei pe un an. Acestea au scazut puternic mai ales in perioada 2008 - 2010, dupa care ritmul de scadere s-a temperat.

De cealalta parte, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 70% in 2008, evolutie similara celor inregistrate de catre majoritatea pietelor straine de actiuni. De la finalul acelui an si pana in prezent piata romaneasca a fost in revenire, cresterea ajungand la 96% in ultimii patru ani.

Insiderii se ingramadesc la cumparare

Un principiu simplu al pietei de capital spune ca atunci cand insiderii (persoanele initiate) intra la cumparare, acesta este un semnal pozitiv cu privire la evolutia cotatiilor.

Luna aceasta insiderii au realizat 93 de tranzactii de cumparare si doar 25 de vanzare (excluzand cele 17 dealuri de la Cemacon).

Achizitii majore au facut si fondurile americane de investitii administrate de Franklin Templeton, care care in urma cu o saptamana au cumparat actiuni Petrom de peste 32 milioane lei.

Achizitiile insiderilor ar putea sa se intensifice si la SIF-uri, unde actionarii vor incerca sa acumuleze pachete cat mai mari de titluri pentru a se putea impune la Adunarile Generale din aprilie, unde vor fi alesi sefii societatilor de investitii financiare.

Chiar saptamana trecuta 5% din actiunile SIF Moldova au fost tranzactionate printr-un deal de 39,5 milioane lei (9 milioane euro), in ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni pentru a putea participa la adunarea generala a actionarilor in care va fi ales ales un nou CA.

Citeste intregul articol pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.