Cheltuielile de consum din Romania au scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea, in timp ce in Uniunea Europeana au ramas constante.

"Romania este direct conectata la statele europene prin exporturi si este normal ca declinul inregistrat in medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive sa se resimta, cu un anumit decalaj de timp, si pe piata locala. Cu toate acestea, speram sa vedem cat mai curand efectele imbunatatirii evolutiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care Romania are relatii comerciale stranse, precum Germania sau Franta", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu.

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in trimestrul patru cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2011, insa tendinta s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% inregistrat in trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe, scrie MEDIAFAX.

Retail jobs

Acesta utilizeaza datele ajustate privind tranzactiile pe carduri Visa (pe care se cheltuieste 1 din 6,75 euro in Europa) pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plata. Barometrul a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate pe toate cardurile emise de Visa, de debit, de credit si preplatite.

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat sa scada in trimestrul patru, dar s-au majorat in trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a sustinut temperarea ritmului scaderii. Astfel, cheltuielile de consum au crescut in termeni anuali cu 1,3% in Franta, cu 2,1% in Marea Britanie si cu 2,6% in Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.