Rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca indica pierderi cumulate record, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple fata de 2011.

In 2008 sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, peste 4,4 miliarde lei.

2012 a fost al treilea an la rand in care sistemul bancar a inregistrat un rezultat negativ, aducand cea mai mare crestere a volumului pierderilor. Aceasta a fost consecinta agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor, in conditiile in care productia de credite noi s-a prabusit, iar multe banci au vandut pachete de active devenite neperformante.

Rezultate negative au inregistrat deopotriva banci mari si mici, scrie MEDIAFAX.

In 2011 pierderile cumulate ale bancilor au insumat 777 milioane lei, iar in 2010 circa 516 milioane lei.

Potrivit unor calcule provizorii ale bancii centrale, la sfarsitul anului trecut rata creditelor neperformante din sistem a urcat la 18,2%, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul din anul precedent. Cresterea nu este surprinzatoare, avand in vedere ca economia nu si-a revenit, au continuat sa apara cazuri de insolventa printre companii, iar multe dintre creditele restructurate in primii ani de criza au
ajuns sa acumuleze noi restante, redevenind neperformante. De asemenea, piata bancara a fost zdruncinata de o serie de cazuri de frauda care inca sunt in ancheta, iar nivelul ridicat al neperformantei sugereaza si slabiciuni la nivelul sistemelor de evaluare a riscului.

La pierderi de 2,1 miliarde de lei, rentabilitatea capitalului din sistem a ramas in teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%. Ca si in anii precedenti, BNR a continuat sa preseze actionarii bancilor cu rezultate negative sa aduca sume suplimentare la capital, astfel incat solvabilitatea medie pe sistem s-a mentinut la 14,6% la sfarsitul anului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.