Sport 2 Iunie 2009 15:00
Portarul echipei nationale de handbal feminin a Romaniei, Luminita Hutupan Dinu, se va retrage de la prima reprezentativa in meciul retur cu selectionata Belarusului din preliminariile Campionatului Mondial din China, a declarat pentru NewsIn, presedintele FRH, Cristian Gatu.
"Eu am discutat si cu Luminita si i-am explicat ca daca ar juca in acest meci ar bifa a 200-a prezenta in tricoul nationalei si ar fi frumos sa se retraga in acest mod. Nu stiu daca va juca tot meciul sau doar pe final, dar eu vreau sa se intample asa", a explicat Cristian Gatu, citat NewsIn.

Deja retrasa de la echipa de club, Luminita Hutupan a vorbit pentru NewsIn despre acest meci: "Vreau ca fetele sa se intoarca din Belarus cu un rezultat bun si sa aiba calificarea asigurata, si atunci as putea sa intru pe final de meci ca sa ma retrag. Nu vreau sa joc mult, sunt portari la nationala care sa apere, e Paula Ungureanu, e Mihaela Smedescu, am incredere in ele. Daca echipa vine calificata si nu vom avea emotii, atunci eu voi intra".

Selectionerul Radu Voina a vorbit si el despre aceasta retragere: "Ar fi frumos ca Lumi sa intre pe teren si sa joace, nu sa vina acolo imbracata civil. Sa plece din poarta acolo unde a stat atata timp, eu asa as vrea".

Luminita Hutupan s-a retras de la echipa de club in ultimul meci al sezonului cu Otelul, scor 34-21. De numele handbalistei care in 2005 era cel mai bun goalkeeper din lume se leaga multe trofee, mai exact trei Ligi ale Campionilor, trei Supercupe al Europei, o Cupa Cupelor, iar la nivelul nationalei tricolore o medalie de argint la CM din Rusia din 2005. La prima reprezentativa, Luminita Dinu a bifat 199 de prezente si a punctat de opt ori. De la Campionatul Mondial din Rusia a ramas celebra sintagma "apara Hutupan", pe care comentatorii au spus-o de nenumarate ori. Porartul recunoaste ca cea mai frumoasa amintire la nivel de echipa de club este primul trofeu de Liga Campionlor, cel castigat cu Krim in 2001, iar la echipa nationala pastreaza in suflet turneul final din Rusia unde a avut la gat medalia de argint. In 2008 la Beijing, dupa meciul pierdut cu Suedia, contand pentru locurile 7-8, Luminita Hutupan anunta ca este ultima sa partida la prima reprezentativa, dar avea sa revina la rugamintea noului selectioner, Radu Voina. Ea s-a intors pentru un ultim turneu final, Campionatul European din Macedonia, unde a spus la revedere meciurilor de la prima reprezentativa in jocul cu Croatia. Dupa Macedonia, portarul a fost doar suporter pentru fostele coechipere si le-a tinut pumnii de acasa, la fel cum o va face si in dubla cu Belarus, primele partide oficiale fara Hutupan in poarta.

Palmaresul Luminitei Hutupan Dinu: 3 trofee de Liga Campionilor, la Krim (2001, 2003) si Kometal (2002); Cupa Cupelor cu Oltchim (2007), 3 Supercupe ale Europei cu Kometal (2002), cu Krim (2003) si cu Oltchim (2007); de unsprezece ori campioana nationala, cu Oltchim (5) si cu Krim (6). La nationala a cucerit o medalie de argint la Campionatul Mondial din Rusia din 2005.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.