Social 6 August 2008 02:48
Aproximativ 47 de generatoare electrice au fost puse la dispozitia Romaniei de Austria, Republica Ceha, Danemarca, Lituania si Republica Slovaca, in timp ce Polonia a trimis 15.000 m2 de geotextile de stabilizare prin mecanismul de protectie civila al UE

"Adresam compasiunea noastra sincera familiilor victimelor acestor inundatii. Protectia civila este o preocupare europeana si sunt fericit sa vad ca statele membre si-au exprimat solidaritatea prin raspunsul lor generos la solicitarile de asistenta facute prin Centrul de monitorizare si informare (MIC). Orice stat - membru UE sau nu - este binevenit sa solicite asistenta cand are nevoie", a declarat Stavros Dimas, comisar european pentru mediu si protectie civila.

Romania a solicitat prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE generatoare electrice, materiale pentru diguri si geotextile (materiale textile permeabile realizate din polipropilena, polietilena sau poliester, utilizate la lucrari de constructii, fiind in contact cu pamantul sau cu alte materiale). "Aproximativ 47 de generatoare i-au fost deja puse la dispozitie de catre Austria, Republica Ceha, Danemarca, Lituania si Republica Slovaca. Polonia a trimis 15.000 de metri patrati de geotextile de stabilizare. MIC a facilitat si alte oferte de generatoare electrice venite din partea Elvetiei", se arata in comunicatul CE.

Inundatiile din Romania au dus la pierderea a cinci vieti umane si au distrus aproape 100 de case. Peste 1.000 km de drumuri au fost afectate, iar 45 km de diguri au fost inundate. Desi situatia pe raurile Tisa si Siret s-a stabilizat, inundatiile continua pe Prut, unde situatia se deterioreaza in continuare, precizeaza Comisia Europeana.

Prin mecanismul de protectie civila al UE, statele membre au oferit asistenta si Republicii Moldova si Ucrainei, care au primit barci, pompe de apa, generatoare si echipamente de purificare a apei.
Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, le-a adresat condoleante presedintilor Ucrainei Viktor Iuscenko si Moldovei Vladimir Voronin, indicand disponibilitatea Comisiei de a lua in considerare un posibil ajutor de reconstructie pentru cele doua tari, daca va fi necesar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.