Social 5 August 2008 15:37
O sumara examinare a societatii contemporane duce repede la concluzia ca actualmente femeia este departe de a fi considerata “cel mai sublim ideal” (Victor Hugo, “Barbatul si femeia”) ci mai degraba una din principalele tinte ale violentelor si abuzurilor, potrivit site-ului compassion-and-care.ro. Barbatii nu sunt doar cei care provoaca agresiunile, ci si cei care lupta impotriva lor.

"In fiecare minut al fiecarei zile, in fiecare tara a Europei, in familie, o femeie este supusa violentelor din partea sotului sau partenerului. Un sfert din numarul total al femeilor au fost victime ale violentei intr-un anumit moment al vietii lor si una din zece au suferit violente sexuale. Unele nu supravietuiesc, violenta domestica fiind cel mai mare criminal al femeilor intre 16 si 44 de ani", observatii care raman valabile si pentru tara noastra.

Un mit in care ne-am obisnuit sa credem este si acela ca doar femeile lupta impotriva violentei domestice si ca barbatii nu constientizeaza si nu fac nimic impotriva formelor violente de abuz la care sunt supuse femeile. "Ce pot face barbatii pentru a opri violenta impotriva femeilor?. Cautand pe internet, surpriza a fost ca in cyberspace, sa gasesc o multime de mesaje lansate de barbatii care lupta impotriva violentei la care sunt supuse femeile.

Un studiu al Inspectoratului de politie Iasi, dat publicitatii astazi, arata ca in mediul rural, principala cauza a agresiunilor in 90% dintre cazuri este consumul exagerat de alcool.

Violenta domestica poate aparea insa, in toate familiile, indiferent de statutul socio-economic. Exista intr-adevar o probabilitate mai mare ca in atentia agentiilor specializate sa intre persoane provenind din familii cu venituri reduse, cu toate ca, de multe ori, familiile cu resurse crescute, uneori ascund violenta mai bine.

Ca mod de operare, se distinge lovirea cu pumnii, palmele sau picioarele, care de multe ori poate implica si utilizarea unei arme artizanele, cum ar fi un par sau o bata. Cauzele care stau la baza agresiunilor sunt constituite de consumul excesiv de alcool, care de cele mai multe ori duce la stari conflictuale spontane", este de parere subinspectorul Anca Anton, sociolog in cadul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Site-ul Fundatiei Sensiblu dedicat luptei impotriva agresiunii femeilor atrage atentia ca este gresit sa credem ca violenta domestica se petrece doar in mediul rural. De asemenea, nu putem sa traim cu impresia ca alcoolul si drogurile sunt singurele cauze ale violentei impotriva femeilor, chiar daca sunt dovezi care sustin coexistenta consumului de alcool si a violentei domestice si facilitarea actelor de violenta. Alte cauze sunt lipsa comunicarii, educatia deficitara, situatie materiala precara si lipsa unor alternative de petrecere a timpului liber.


Ce pot face barbatii pentru a opri violenta impotriva femeilor?

Mai multe site-uri publica sfaturi pentru barbatii care vor sa lupte impotriva violentei domestice, cu speranta ca “lovirea cu pumnii, palmele sau picioarele” va putea fi oprita.

Iata ce propune organizatia "A call to men" ( 'un apel catre barbati'), un grup de barbati care promoveaza lupta impotriva violentei si sexismului indreptate impotriva femeilor, pe site-ul www.acalltomen.com:

  • Barbatii trebuie sa inteleaga si sa constientizeze faptul ca la originea oricarei forme de violenta impotriva femeilor sta statutul privilegiat al barbatilor, in societatea patriarhala, construita de-a lungul a mii de ani.
  • Barbatii sunt de asemenea incurajati sa inteleaga felul in care isi manifesta sexismul si faptul ca prin atitudinile sexiste, nu fac decat sa ii sprijine pe barbatii care comit abuzuri.
  • Recunoasteti si opriti colaborarea cu alti barbati si aveti curajul sa luptati impotriva violentei impotriva femeilor.
  • Tacerea este tot o forma de a adera la violenta, atunci cand nu reactionam impotriva unor asemenea fapte, sprijinim de fapt abuzul.
  • Copiii trebuie sa fie educati cu privire la responsabilitatea pe care o vor avea ca adulti, pentru oprirea violentei impotriva femeilor.
  • Trebuie ca barbatii sa accepte ca violenta nu va lua sfarsit decat atunci cand si barbatii vor lupta impotriva ei, pentru ca trebuie sa isi adjudece un rol activ pentru a crea o societate in care nu va mai fi acceptat acest comportament.
  • Incetati sa puneti violenta pe seama problemelor psihice, stresului, alcoolului sau drogurilor…Violenta impotriva femeilor este rodul dominarii care s-a manifestat de-alungul istoriei omenirii.
  • Barbatii care sprijina lupta impotriva violentei domestice sunt de asemenea incurajati sa isi asume responsabilitatea de a crea sisteme prin care tot mai multi oameni sa devina responsabili.
  • Si nu in ultimul rand, femeile trebuie sa inteleaga ca trebuie sa lupte impotriva violentei. Ele sunt de multe ori foarte angrenate in sistemul patriarhal si cele mai inversunate sustinatoare ale formelor de dominare, pe care le considera normale.

Site-ul www.xyonline.net, dedicat studiului masculinitatii in epoca contemporana, incurajeaza de asemenea lupta impotriva violentei domestice careia, de cele mai multe ori, ii cad victime femeile.

Incetati sa va mai gnaditi la femei ca la niste <tarfe> sau <mironosite>, pentru ca apoi sa le demonizati, nu va mai ganditi ca barbatii sunt puternici si ca un “barbat adevarat” trebuie sa obtina o femeie. Puteti sa incercati si filme in care personajele principale nu sunt doar barbati, ci si femei, dar si filme in care femeile nu se dezbraca ca sa fie sexy". Printre altele, barbatii sunt de asemenea incurajati chiar si sa nu se mai gandeasca la "femeile care fac politica ca la obiecte sexuale”. Toate acestea fac parte dintr-un mecanism foarte puternic, acela al dominarii si al influentei pe care barbatii o exercita asupra femeilor, in diverse forme.

In maniera artistica, scurt metrajul regizorului roman Ivo Baru, "Daca aveti un minut… foarte bine!" atrage atentia asupra fenomenului si asupra gravitatii lui. Tanarul din film nu suporta scena agresiunii impotriva unei femei si va face tot posibilul ca sa o opreasca.




Ar fi gresit sa credem faptul ca doar femeile sunt victime ale violentei domestice. Se inregistreaza si cazuri in care persoane de sex masculin sunt agresate. Un studiu al ANPF indica insa faptul ca 59% dintre barbatii victime ale violentei in familie sunt minori, in timp ce un procent de 77% dintre victimele de sex feminin sunt persoane adulte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.