Social 4 August 2008 05:27
Hidrologii au prelungit, pana luni dupa-amiaza, codul portocaliu de inundatii instituit pe raul Prut, pe sectorul Stanca Aval-Dranceni, in judetele Botosani, Iasi si Vaslui.

Codul portocaliu pentru raul Prut este valabil pana azi, la ora 16.00. De asemenea, pe Prutul inferior, sectorul aval Dranceni-Oancea, ramane in vigoare codul galben, in judetele Vaslui si Galati. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca din ultima evaluare a situatiei hidrologice se poate spune ca pericolul inundatiilor a trecut. In Moldova mai exista, insa, 7 localitati care nu sunt conectate la energie electrica, unde situatia nu a revenit inca la normal. In privinta infrastructurii de transport, nu mai este nicio cale importanta de transport rutier sau de cale ferata pe care circulatia sa nu se realizeze, existand doar cateva drumuri nationale si judete secundare, precum si cateva linii secundare de cale ferata, unde lucrarile de refacere vor mai dura.

Persoanele care pleaca sau vin in si din Republica Moldova pot sa circule iar, incepand de ieri seara, prin punctul de trecere a frontierei Sculeni. Din evaluarile primite ieri dimineata, din cele sase judete afectate, sunt 578 de locuinte distruse, iar 228 care sunt in pericol de prabusire, dar in privinta persoanelor evacuate se inregistreaza o evolutie buna fata de situatia de sambata, cand erau 3.933 de persoane evacuate fata de 920 de persoane in prezent.

Au fost create deja echipe tehnice de evaluare a pagubelor inregistrate la case si la infrastructura din judetele afectate de inundatii. Pentru familiile alcatuite din persoane varstnice care nu mai pot sa-si reconstruiasca o casa din cauza incapacitatii fizice specifice varstei, autoritatile centrale, impreuna cu cele locale, vor prelua acesta sarcina, iar cei tineri vor primi materiale de constructii. Banii care s-au primit pana acum nu sunt pentru reconstructia caselor, ci au fost o suma destinata unui ajutor de urgenta cu caracter umanitar.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.