Sindicatele din transporturile feroviare prefigureaza pentru jumatatea saptamanii viitoare declansarea grevei generale, dupa ce, in urma cu zece zile, ceferistii au oprit in gari peste patru sute de trenuri. Feroviarii cer o crestere salariala de zece la suta, acordarea tichetelor de masa in raport cu numarul zilelor lucrate si conditii de munca decente. In prezent, salariul minim brut la CFR este de 5.250.000 lei, iar ultima marire a avut loc in martie 2004.

Potrivit presedintelui celui mai mare sindicat din CFR, Federatia Miscare Comercial, Gheorghe Popa, in cursul zilei de astazi se poarta discutii cu adiministratia cailor ferate, urmand ca joi sa fie convocate consiliile nationale care vor decide calendarul actiunilor de protest. "In ultimele zile am adunat semnaturi pentru declansarea grevei generale, pentru ca, se pare, cei care hotarasc soarta salariatilor CFR stau cu mainile incrucisate. Sunt sanse foarte mari ca incepand de la jumatatea saptamanii viitoare sa intram in greva generala", ne-a declarat Popa.

De partea cealalta, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, ramane ferm pe pozitie: ceferistii care in urma cu zece zile au declansat greva de avertisment nu vor primi majorari salariale."Noi vom relua discutiile cu sindicatele, suntem dispusi la dialog, dar trebuie sa intelegem foarte clar ca CFR se afla intr-o situatie financiara grava", a declarat ministrul Gheorghe Dobre. El a reamintit ca infrastructura CFR are datorii de 20.000 miliarde lei la bugetul de stat si la fondul de asigurari de sanatate al angajatilor si spune ca vinovati pentru aceasta situatie sunt cei care au gestionat CFR in perioada 2001-2004, prin achizitii inoportune si printr-un management defectuos.

Potrivit ministrului Dobre, angajatii CFR nu pot primi nici tichete de masa deoarece legea nu permite unei companii datornice sa acorde astfel de facilitati. Ministrul a precizat ca trenurile oprite timp de doua ore pe perioada grevei au reinceput sa circule normal. Greva ceferistilor este sprijinita de confederatia sindicala CNSLR Fratia, acestia avertizand ca lipsa dialogului social nu face decat sa tensioneze situatiile de conflict. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca din partea Ministerului Transporturilor nu exista nici un fel de disponibilitate. "In aceste conditii ne putem astepta la o greva de proportii din partea feroviarilor", a afirmat in incheiere liderul CNSLR Fratia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.