Invatamantul superior va trece in perioada urmatoare prin cele mai mari schimbari din ultimii zece ani. Pe langa noul sistem - trei ani facultatea, doi masterul, trei doctoratul -, MEC mai pregateste si ale noutati. Toate aceste modificari vor aduce universitatile romanesti la nivelul celor din Uniunea Europeana sau cel putin asa spera reprezentantii MEC.

"La ora actuala, pregatim studenti inadaptabili. Sunt multi tineri care aleg o specializare doar pentru ca asa le spun parintii. Spre exemplu, sunt studenti la Medicina care lesina cand vad sange sau la Drept care nu pledeaza in proces din placere", ne-a precizat Dumitru Miron, secretar de stat in cadrul MEC. Pentru a elimina aceste cazuri, reprezentantii ministerului s-au gandit sa introduca o fisa personala a fiecarui tanar, care va fi monitorizat inca din primii ani de scoala.

"Vom introduce examene de verificare din doi in doi ani. Rezultatele vor fi trecute in fisa personala a elevului, iar in clasa a XII-a, cand se va pune problema inscrierii la o institutie de invatamant superior, sub indrumarea unui consilier de cariera, liceanul va opta pentru facultatea cea mai buna pentru el", a adaugat secretarul de stat. Incepand din anul universitar 2005-2006 studentii vor putea sa-si schimbe si specializarea aleasa prin acumularea unor credite. Daca pe parcursul facultatii un student vrea sa se transfere, poate sa urmeze si alte cursuri, care sa-i dea posibilitatea schimbarii specializarii alese initial.

Protectia consumatorului

Trebuie spus ca universitatile care nu se vor adapta la noile cerinte nu vor mai primi ajutor financiar de la stat. In plus, potrivit secretarului de stat din MEC, se va infiinta si Agentia Nationala de Asigurare a Calitatii (ANAC). "Agentia va functiona fie in subordinea MEC, fie in cea a Parlamentului si va monitoriza universitatile, daca au baza materiala si profesori pentru asigurarea celor mai bune conditii de studiu. Va fi autoritatea pentru protectia consumatorilor in institutiile de invatamant", ne-a declarat Dumitru Miron.

Dupa toate aceste schimbari, unele dintre universitati, care nu dispun de baza materiala si de cadre didactice bine pregatite, ar putea sa-si piarda dreptul de a organiza masterat si doctorat.
Schimbarile vor aduce noutati si in ceea ce priveste rolul Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA). "Sistemul a fost bun timp de zece ani, pentru ca a permis echilibrarea invatamantului romanesc, dar acum este depasit", a declarat Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA.

Mai putine facultati

Modificarile introduse in perioada urmatoare vor aduce si o mai mare competitie intre universitati. Un student va putea cere sa faca un curs la o alta universitate cu un anumit profesor, daca el considera ca acolo va primi mai multe informatii. "Eu sunt adeptul unui alt sistem de impartire a locurilor subventionate. Ideea, propusa de un rector la ultima intalnire informala, are in vedere scoaterea locurilor bugetare pentru fiecare domeniu de studiu la licitatie, iar universitatea cu cea mai buna baza materiala si cei mai pregatiti profesori sa castige", ne-a spus secretarul de stat Miron.

Daca acest sistem se va aplica, universitatile vor fi obligate sa renunte la anumite facultati, pentru a investi in cele mai profitabile. In ceea ce priveste corelarea locurilor subventionate cu piata fortei de munca, Dumitru Miron ne-a precizat ca societatea romana nu s-a asezat. La ora actuala, nu stim care vor fi sectoarele care vor disparea si care vor creste.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.