Social 4 August 2008 15:01
Fondurile publice pentru ajutorarea sinistratilor in urma inundatiilor vor fi alocate prin sacrificarea unor investitii publice, practica ce s-ar putea repeta din ce in ce mai des in lipsa unor investitii pe termen lung in protectia impotriva dezastrelor naturale, spun analistii consultati de NewsIn

Economistul Ilie Serbanescu apreciaza ca, daca nu va exista o hotarare clara pentru a investi pe termen lung, astfel incat sa poata fi preintampinata sau, daca nu, macar controlata orice viitura care ar putea avea loc pe teritoriul national, situatia va continua sa fie la fel de dificila sau chiar mai rea peste cativa ani.

"Chestiunea aceasta nu se poate rezolva in an electoral, e vorba de investitii pe termen lung, care nu cred ca se vor face, decat daca decide cineva sa faca regularizari. Ma refer la interzicerea de a mai construi in zonele inundabile. In plus, ar trebui rezervate arii pe care sa nu se construiasca si care sa nu fie folosite pentru agricultura, ce ar putea fi inundate in caz de viitura"
, a declarat Serbanescu, pentru NewsIn.

Investitiile publice vor fi primele sacrificate

Problema inundatiilor si a despagubirilor pentru sinistrati, pe care guvernul si autoritatile locale le ofera, aproape anual, s-ar putea perpetua pana in momentul in care va fi luata o decizie privind realizarea de investitii pe termen lung, care sa previna asemenea incidente.

In caz contrar, an de an, sume, mai mici sau mai mari de la bugetul de stat vor fi dirijate pentru ajutoare de subzistenta si reparatii.

"Investitiile publice sunt primele sacrificate in acest caz, deoarece de acolo nu se vede cand se taie. Doar nu se poate lua din salariile personalului din administratie sau de la pensii pentru a da la sinistrati. De aceea, se vor lua bani de la autostrazi, infrastructura comunala"
, a comentat Serbanescu.

In schimb, fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu, crede ca ajutoarele nu vor afecta semnificativ bugetul, in conditiile an care infrastructura care a suferit pagube trebuia oricum reparata.

"Nu cred ca impactul asupra bugetului va fi semnificativ. Probabil toate cheltuielile se vor ridica pana la 70-80 milioane euro. Nu exista inca o evaluare exacta a pagubelor pentru a sti cat trebuie acordat. Nu cred insa ca guvernul poate fi mai generos pentru ca este an electoral. Iar infrastructura oricum trebuia reperata", a declarat Popescu.

O vara cu inundatii in nordul si in estul tarii

Ploile abundente din ultima saptamana, care au determinat iesirea din matca a multor rauri si viituri pe Prut, Siret si Suceava, au avut consecinte negative asupra oamenilor din sapte judete din nordul si estul tarii - Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Maramures - care si-au vazut distruse bunurile pe care le detineau.

Inundatiile au lovit insa, in anii 2005 si 2006, si alte zone ale tarii, care s-au dovedit la fel de vulnerabile in fata apelor, in lipsa unor sisteme viabile de aparare impotriva dezastrelor. Viiturile au avut impact negativ asupra activitatii economice in zonele afectate, care a fost mult ingreunata de circulatia deficitara, comenteaza NewsIn.

Reactia Guvernului a fost alocarea de fonduri de la buget atat pentru ajutor de urgenta in zonele calamitate, cat si pentru refacerea drumurilor afectate.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat autoritatilor locale sa se implice mai puternic si sa nu mai astepte indemnuri de la centru.

"De aceea au fonduri la bugetele locale, pentru a putea interveni in astfel de situatii", declara Tariceanu, joi, dupa sedinta de guvern.

Potrivit sefului Executivului, evaluarile preliminare arata ca au fost afectate 156 de localitati, precum si 2.700 de locuinte, din care aproximativ 375 sunt distruse. Circa 9.500 de case sunt inundate, 40.000 de hectare de teren agricol sunt afectate, iar 27 de localitati nu au curent electric. Numarul persoanelor evacuate este in prezent de 6.400.

In zilele urmatoare, comitetele ministeriale infiintate de Guvern vor evalua pagubele in ceea ce priveste locuintele si gospodariile, animalele din gospodarii individuale, infrastructura locala si judeteana de transport, obiectivele sociale, spitale, scoli, gradinite, suprafete agricole, retelele electrice si de comunicatii, retele utilitare de aprovizionare cu apa si gaze.

"Eu cred ca investitiile pe termen lung sunt solutia, altfel lucrurile vor continua in acelasi mod. Daca acum guvernul o sa dea bani si materiale pentru a se construi in aceleasi locuri, e cam degeaba, pentru ca la anul pot fi iar inundatii", comenteaza analistul Ilie Serbanescu.

Inundatiile reprezinta insa, in Romania, si o oportunitate excelenta pentru politicieni de a castiga "capital de imagine", romanii fiind obisnuiti sa vada oameni politici acordand ajutoare pentru sinistrati.

Serbanescu considera ca, in astfel de cazuri, greseala ar fi a oamenilor care i-ar vota.
"Ar fi o pacaleala, de care ar trebui sa fim toti constienti", a mai spus Serbanescu.

Totusi, Ionut Popescu crede ca ajutorul acordat in astfel de situatii de oamenii de afaceri sau de politicieni nu-i influenteaza pe oameni in optiunea de vot, amintind de cazul Becali - Vadu Rosca.

"Oamenii uita repede cine i-a ajutat. Probabil, va amintiti de Gigi Becali si cetatenii din Vadu-Rosca. Cred ca ideea aceasta a fost speculata mai mult din punct de vedere mediatic", a mai spus Popescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.