Social 4 August 2008 10:55
Starile de ameteala insotite de greata, varsturi sau pierderea constientei fac parte din manifestarile insolatiei, o tulburare frecventa in perioada verii, cand temperaturile extreme produc deshidratare si supraincalzesc organismul.

In contextul unor temperaturi suportabile sau a unor expuneri de scurta durata la soare foarte puternic, organismul este capabil sa-si mentina o temperatura optima prin declansarea unor mecanisme de termoreglare. Cel mai important este transpiratia. Cu cat este mai cald cu atat transpiratia este mai abundenta. Transpiratia excesiva conduce foarte repede la deshidratare.

insolatieUneori metodele de racire ale organismului nu mai functioneaza sau nu mai fac fata temperaturilor foarte ridicate. Asa se intampla, de exemplu, cand nu exista un aport suficient de lichide care sa previna deshidratarea sau cand expunerea la soarele foarte puternic este indelungata.

Organismul se supraincalzeste si apar tulburarile unor functii si organe, rezultand tabloul clinic al insolatiei. Persoana cu insolatie are o temperatura de pana la 40,5 de grade Celsius si nu mai transpira, semn ca organismul este epuizat si nu se mai poate raci.

Semnele si simptomele insolatiei:

Este foarte important sa se recunoasca rapid semnele insolatiei pentru a lua masurile necesare cat mai repede. Aproape de fiecare data, o persoana afectata de soare va prezenta la inceput o stare de epuizare marcata de ameteala, greata, dureri de cap, oboseala, stare de constienta pastrata si tegumente palide, umede si reci.

Daca nu se ia nici o masura in aceasta faza si bolnavul continua sa ramana in soara, starea se va altera progresiv si se va instala insolatia. Tegumentele vor deveni rosii, calde si uscate pentru ca in acest stadiu nu se mai produce transpiratie. Mai apar dificultate in respiratie, ritm cardiac accelerat, gura uscata, senzatie de sete foarte puternica, frisoane, greata.

Starea de constienta poate fi perturbata, mergand de la delir si halucinatii pana la pierderea constientei.

Insolatia tebuie privita cu multa seriozitate pentru ca desi este o afectiune aparent banala ea poate pune viata in pericol. Iata ce trebuie sa faceti daca o persoana prezinta semnele unei insolatii:

• Persoana cu insolatie trebuie scoasa imediat din soare si dusa intr-un loc racoros sau macar la umbra;

• Este necesara scaderea temperaturii corporale cat mai repede si cat mai aproape de temperatura normala. Pe intreg corpul bolnavului trebuie pulverizata apa nu foarte rece, sau aplicate comprese;

• Daca bolnavul este constient si poate sa bea, trebuie sa i se administreze pe cale orala lichide pentru a se rehidrata (1-2 litri in primele doua ore);

• Trebuie urmarite semnele vitale ale bolnavului, respiratia si pulsul; daca respiratia se opreste trebuie incepute manevrele de respiratie artificiala;

• Trebuie urmarita evolutia insolatiei catre socul hipertermic - aparitia de convulsii, varsaturi, pierdere constientei pentru mai mult de un minut, puls scazut;

• Inca din timpul acordarii primului ajutor trebuie ceruta asistenta medicala.

Click aici pentru a afla cum poate fi prevenita insolatia


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.