Social 1 August 2008 10:23
Singura zona care se mai afla sub amenintarea de cod rosu este cea din aval de barajul Stanca-Costesti, insa exista posibilitatea ca aceasta zona sa nu fie inundata, a declarat, vineri, secretarul de stat din MIRA, Victor Paul Dobre.
"Sectorul Stanca-Costesti in aval pana la Trifesti-Ungheni se afla sub cod rosu. Exista insa un anumit optimism de a evita inundarea incintei unu, reprezentata de localitatile Trifesti, Frasuleni si Sculeni", a afirmat Dobre, in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, directorul Apelor Romane, Marius Postelnicescu, a anuntat ca in zona barajului de la Stanca Costesti, nivelul in lacul de acumulare a scazut cu circa 47 de centimetri, iar apele se deverseaza cu un debit de 640 de mc/s.

"In aval de acumularea Stanca Costesti, s-a lucrat, in aceasta saptamana, pentru suprainaltarea digurilor de aparare pe raza tututor celor 21 de localitati, unde s-a facut o suprainaltare de aproape 17 kilometri pe zonele in care coronamentul digului suferea anumite denivelari. La ora actuala, doar pe 66 la suta din cei 200 de kilometri, apa a ajuns la piciorul digului, garda fiind destul de mare, aproape trei metri si jumatate. Dar n sunt probleme din acest punct de vedere", a spus Postelnicescu.

In acelasi timp, pe restul raului Prut se mentine codul galben, dar debitele apelor continua sa fie in scadere. Apele sunt in scadere si pe Siret, directorul Institutului National de Meteorologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu, anuntand ca nu sunt probleme deosebite nici pe sectorul Dragesti, acumularea Galbeni si nici in aval de acumularea Movileni.

"Nivelurile si debitele pentru raul Siret sunt in scadere in continuare. Nu sunt probleme deosebite. Aici, debitele sunt sub cotele de atentie. Vom analiza in cursul acestei dimineti si probabil vom anunta in a doua parte a zilei care sunt noile coduri pentru aceasta zona", a precizat Stanciu.

Secretarul de stat din cadrul MIRA, a anuntat noul bilant al inundatiilor din nordul tarii: 154 de localitati afectate, cinci persoane decedate, 5934 de persoane evacuate, majoritatea provenind din judetele Iasi si Bacau, 487 de case distruse, 147 de locuinte aflate in pericol de prabusire si 2142 de locuinte afectate. Totodata, au mai fost inundate 8873 de gospodarii, 9404 de fantani si 39.259 de hectare agricole. In plus, un numar de 29 de localitati sunt inca lipsite de alimentarea cu energie electrica.

Numarul celor care actioneaza in teritoriu pentru inlaturarea efectelor inundatiilor se ridica la 2131 de efective, dintre care 1652 apartin Ministerului Internelor, cu precadere de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.