Social 31 Iulie 2008 12:20
Raspandirea virusului HIV a scazut in ultimii doi ani, ca urmare a comportamentului sexual mai precaut si a tratamentului imbunatatit din statele cu cei mai multi bolnavi de SIDA, potrivit unui studiu ONU, relateaza publicatia The Guardian, in pagina sa electronica.
Semne ca munca de prevenire a raspandirii virusului HIV da roade, apar momentan in raportul Organizatiei Natiunilor Unite privind situatia bolnavilor de SIDA.

In Rwanda si Zimbabwe tot mai putini oameni ajung sa se infecteze cu virusul HIV, in principal pentru ca au inceput sa inteleaga riscurile si pericolul sexului neprotejat.

In Zimbabwe, procentul femeilor insarcinate bolnave a scazut de la 26% in 2002 pana la 18% in 2006, fapt corelat cu un numar mai mic de barbati care platesc pentru relatii sexual, dar si de parteneri cazuali.

Numarul persoanelor care folosesc prezervativ a crescut in sapte state cu populatie mare afectata de virusul HIV - Burkina Faso, Camerun, Etiopia, Ghana, Malawi, Uganda si Zambia- unde tinerii astepata mai mult timp inainte sa-si inceapa viata sexuala. In Camerun, procentul tinerilor care isi incep viata sexuala sub varsta de 15 ani a scazut de la 35 la 14 procente.

Oamenii care au murit de SIDA in 2007 (2 milioane) este mai mic decat media din ultimii ani (2,2 milioane), deoarece medicamentele pentru bolnavii contaminati cu virusul HIV, trimise in Africa si Asia au salvat 3 milioane de oameni care ar fi murit in alte conditii.

Daca din ce in ce mai multe persoane se imbolnavesc, sarcina de a tine pacientii in viata va deveni mai grea si mai scumpa. “Epidemia globala cu HIV nu poate fi redusa si extiderea accesului la tratament nu poate fi sustinuta, fara sa existe un progress evident in reducerea ratei persoanelor noi infectate cu HIV”, scrie raportul, adaugand ca eforturile de prevenire au crescut semnificativ.

Peter Piot, director executiv al Programului pentru ajutorarea persoanelor contaminati cu HIV din cadrul ONU a afirmat ca progresele in salvarea vietilor, prin prevenirea unor noi imbolnaviri si prin aprovizionarea cu medicamentatie persoanelor bolnave de SIDA, trebuie sa fie pe termen lung, deoarece cele pe termen scurt pot provoca complacere inutila. Tot el a declarat la conferinta de presa de lansare a raportului ca acest document “are concluziile cele mai incurajatoare” din ultimii 14 ani, deoarece in doi ani s-a inregistrat o evolutie mai mare decat in doua decenii.

La ora actuala exista 33 de milioane de oameni infectati cu virusul HIV, care ar muri fara medicamentele corespunzatoare. S-a semnalat o crestere a numarului de copii bolnavi cu varste sub 15 ani, care au supravietuit, de la 1,6 milioane in 2001 la 2 milioane anul trecut, partial din cauza tratamentului administrat. Insa copiii primesc mai putine medicamente decat adultii. Fara tratament, cam jumatate din copiii infestati mor inainte de a avea 2 ani.

Intre 2001 si 2007, fondurile destinate pentru ajutorul persoanelor bolnave cu SIDA din tarile slab si in curs de dezvoltare, insa in raport se subliniaza importanta contributiei financiare a statelor bogate.

Thoraya Obaid, director executiv al Fondului pentru Populatie al ONU (UNFPA), concentrandu-se asupra implicatiilor raportului pentru femei si tineri, a afirmat la conferinta ca exista o nevoie urgenta de a face eforturi mai mari in educatia pentru prevenirea raspandirii virusului HIV, sustinute si de progrese in combaterea discriminarilor, a inegalitatii de gen, a stigmatizarii si a violarii drepturilor omului in cazurile persoanelor bolnave de SIDA. Problema finantarii este importanta si pentru cei care traiesc si au nevoie de ingrijire si sprijin, se arata in comunicatul de pe pagina de internet a ONU.

Un argument care contesta programele pentru prevenirea raspandirii virusului HIV este ca s-au cheltuit prea multi bani pe o singura boala si ca fondurile ar trebui sa fie destinate imbunatatirii sistemelor sanitare ale tarilor sarace.

Raportul ONU noteaza ca ambele tactici sunt necesare si ca procurarea medicamentelor duce la dezvoltarea sistemelor sanitare, iar personalul poate sa trateze si alte boli.

Raportul subliniaza insa faptul ca inca mai sunt multe de facut in aceasta privinta. Prea multi oameni nu stiu cum sa evite infectarea cu virusul HIV si prea multi sunt stigmatizati si nu primesc ajutor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.