Social 30 Iulie 2008 18:36
Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor a ajuns la cinci, dupa ce o femeie din Suceava a fost gasita la 4 zile de la disparitie, iar numarul total al persoanelor evacuate ramane la peste15.000, a declarat secretarul de stat in MIRA, Paul Victor Dobre, citat de NewsIn.

"Zona critica, in momentul de fata, o reprezinta Prutul", a subliniat Victor Paul Dobre, precizind ca in amonte de barajul Stanca Costesti, judetul Botosani, debitul raului este de 3850 de metri cubi pe secunda.

Potrivit lui Dobre, autoritatile au hotarat sa deschida barajul, deversarea controlata urmand sa inunde prima incinta indiguita cu un debit de 845 de metri cubi pe secunda.

Pentru efectuarea acestor manevre, au fost evacuate preventiv aproximativ 1000 de persoane din zonele inundabile cuprinse intre localitatile Trifesti, Probota si Victoria, din judetul Iasi, insa autoritatile spera sa nu existe probleme, mai ales pentru ca digul functioneaza in conditii foarte bune si pentru ca mai exista o incinta indiguita de rezerva.

"La Oroftiana, apele au scazut mult. La intrarea Prutului in tara, nu mai exista nicio viitura, iar la Radauti, coboram sub 10 m destul de repede. In amonte si in aval, in Botosani, nu am evacuat localitati. S-au evacuat zonele inundabile din localitati, e vorba despre circa 1000 de persoane si am luat masuri sa nu fie copii, pastori cu turme"
, a declarat, marti, Victor Paul Dobre.

Bilantul prezentat de secretarul de stat in MIRA, raportat la ora 16.30, arata ca, in momentul de fata, exista peste 15.000 de persoane evacuate. Majoritatea sunt din judetul Neamt, in jur de 9.000.

Conform bilantului, "148 locuinte au fost distruse, 123 sunt in pericol de prabusire, 3.919 afectate, iar 6.826 gospodarii sunt inundate. Totodata, 8.696 fantani nu mai pot fi utilizate", a mai spus Dobre.

Alte 27.140 de hectare de teren agricol si 3.159 hectare de pasuni si fanete au fost distruse, iar 7,2 km din drumurile nationale, 1.103 de drumuri judetene si comunale, 1.524 poduri si podete, 94 punti, 39,8 km diguri si aparari de mal au fost afectate, de asemenea, de ape.

Dobre a mai spus ca spera sa nu mai existe probleme la Roman, judetul Neamt. Exista, insa, probleme in localitatile Tamaseni si Adjuveni. De asemenea, in Bacau, comunele Saucesti, Letea Veche si Tamas sunt sub amenintarea apelor, astfel ca, aici s-au luat o serie de masuri.

Ultimul bilant al inundatiilor (Sursa: Realitatea.net)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.