Noaptea de Inviere si 1 Mai "s-au intilnit" pe plaja, printre corturi si petrecareti. Problemele de zi cu zi (ploaia, scoala, serviciile, parintii, datoriile, fosta iubita) au fost lasate uitarii de citeva mii de oameni decisi sa se distreze in Vama Veche, statiune boema a litoralului romanesc.
Slujba de Inviere, tineri dornici de comuniune si in fata bisericii, dar si in fata halbei, concerte, petreceri de doua zile si doua nopti - acestea au fost citeva dintre ingredientele unui weekend de Paste/1 Mai in Vama Veche, care a inceput mai rau decit oricare altul in ultimii 10 ani.

Linistea dinaintea furtunii

Cunoscatorii incearca intotdeauna sa ajunga in Vama cu o zi inaintea multimii. Desi a fost cam frig, cei care lucreaza aici si acei citiva care au putut ajunge mai devreme s-au bucurat de prima intilnire de anul acesta. Cele citeva terase si-au schimbat locatiile; exista unele noi, altele au disparut. Primaria nu mai permite nici un fel de constructii pe plaja. Au disparut sezlongurile, gheretele, stilpii de toate grosimile si inaltimile. N-a mai ramas decit nisipul. Daca anul trecut erau zone unde nu era permisa camparea, anul acesta sint corturi peste tot. Dar sint mai putine. Multi s-au speriat de vremea rea. Si au avut si de ce, doar ca unii au fost suficient de incapatinati incit sa nu se intoarca din drum.

Ploaie, multa ploaie

Dimineata de simbata a fost de una singura o veste proasta. Un nou val de frig a lovit Vama si, in plus, a inceput ploaia. Totusi, imediat dupa prinz, tot ce inseamna circiuma acoperita (mai mult sau mai putin) era plina. "Am venit la distractie, ce daca ploua!?", spunea un pusti din Galati. Dupa ce au ajuns autocarele din Twice, si a venit si personalul de dimineata din Bucuresti, Vama a inceput sa se umple. Dintre cei sositi cu cortul in spinare, multi si-au cautat pina la urma gazda. Nu au mai avut curaj sa puna cortul din cauza ploii care parea ca nu se mai termina. Cind Clubul A a devenit neincapator, clientii au inceput sa danseze in ploaie.

Biserica vamaiotilor

Aproape de miezul noptii, grupuri-grupuri au plecat de la terase spre biserica. Aflata aproape de capatul satului, pe soseaua dinspre Bulgaria, biserica din Vama Veche a vazut multe nunti si botezuri de vamaioti, dar si slujba de Inviere la care iau parte multi turisti, in fiecare an. La Mangalia e mare slujba pe plaja, dar nimeni dintre cei de aici nu merge acolo. Pentru "vamaioti", din ultima saptamina a lui aprilie si pina la sfirsitul lui septembrie, Vama Veche e a doua casa. Preotul din sat s-a obisnuit sa-i treaca pragul oameni din toata tara in aceasta perioada, asa ca le vorbeste ca si cum ar fi enoriasii sai.

Un val de lumina s-a scurs incet spre plaja. Inapoi la petrecere. Nici nu mai conteaza ca e prima zi de Paste. Doar e noapte in Vama Veche. Adica multa muzica buna, pe partea dreapta a drumului. Club A, Underworld, B52, La Proplaca. Muzica de dans, "surubelnite" (votca + suc de portocale) la halba si mutari de la un club la altul, in functie de cheful fiecaruia.

Sfirsitul "vacantei"

Duminica dimineata. A iesit soarele. In sfirsit! Se fac calcule. "Citi bani mai am?", "La cit o fi personalul ala din Constanta? Sau e din Mangalia?".
Acum chiar e o zi de Vama Veche. Turistii stau la terasa cu paharul in fata; se povesteste orice, nu neaparat cu noima. Ca orice vis frumos, si minivacanta de Paste s-a terminat. Vama Veche va ramine doar cu locuitorii sai. Iar turistii se vor intoarce la casele lor cu speranta ca vor reveni in Vama cit mai curind. Pentru ca aici este un loc unde se ajunge foarte usor, dar se pleaca foarte greu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.