Social 25 Iulie 2008 12:39
Ploile au provocat inundatii in peste 10 localitati din judetul Iasi, cele mai afectate fiind orasul Targu Frumos si comunele Valea Seaca, Costesti, Ruginoasa si Braiesti. 200 de locuinte sunt izolate in urma inundarii a doua drumuri de acces, informeaza NewsIn.

Potrivit prefectului de Iasi, peste 70 de locuinte si 220 de gospodarii au fost inundate, iar cel putin 200 hectare de teren arabil au fost afectate, in conditiile in care in unele zone, de exemplu la Pascani, a plouat cu 140 litri/mp. Cantitatile de precipitatii cazute in aceasta zona, intr-un interval de doar cateva ore, reprezinta un record pentru judetul Iasi, potrivit reprezentantilor Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.

"O situatie deosebita este la Giurgesti (comuna Costesti, n.r.), unde 180 de familii au ramas izolate. Practic, a fost distrus un drum de acces care era in reconstructie dupa o viitura de luna trecuta. Acum, lucrarile vor fi reluate de la zero. In Tg Frumos, au fost evacuate 15 familii, iar in Braiesti sapte. In Valea Seaca avem 100 de gospodarii inundate, iar in Costesti circa 50 si alte 57 in diverse localitati. Au fost afectate si 303 de posturi de transformare si 10 linii de tensiune medie, 108 localitati avand probleme in alimentarea cu energie electrica", a declarat astazi prefectul de Iasi, Marius Bodea.

Acesta a adaugat ca a solicitat Ministerului de Interne si Reformei Administrative 5.000 litri de apa minerala care vor fi distribuiti familiilor izolate din Giurgesti. In aceeasi localitate, prefectul va trimite o cisterna cu apa potabila pe care locuitorii sa o foloseasca la gatit.

"Vremea are un caracter imprevizibil, apar fenomene meteo in localitati unde nu te astepti. Avem desigur si zone despre care stim ca sunt inundabile. Astfel, e greu luarea unor masuri preventive daca ne trezim, de exemplu, cu un torent, intr-o zona in care nu ne-am asteptat. Tabloul general arata insa o ameliorare la Iasi, in conditiile in care am depasi momentul critic, dintre orele 0.00 si 4.00 dimineata", a subliniat prefectul Marius Bodea.

Reprezentantii Directia Apelor Prut au declarat pentru NewsIn ca debitele raurilor din judetul Iasi sunt in scadere, insa probleme ar putea fi pe Lunca Prutului, deoarece Prutul a crescut, la intrarea in tara, la 190 cm peste cota de inundatii, la doar cativa centimetri de cota de pericol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.