Social 21 Iulie 2008 03:36
Neculai Constantin Munteanu si-a mai identificat pe unul dintre turnatorii la Securitate, fiind ajutat si de impecabila birocratie germana. Este vorba despre criticul de film Eugen Atanasiu.

Dupa ce, cu putin timp in urma, realizatorul „Actualitatii romanesti“ l-a demascat pe Emanuel Valeriu ca fiind informatorul Securitatii, sub numele de cod „Emil“ si „Epure“, acum el l-a mai identificat pe unul dintre cei care-l turnau constiincios: criticul de film Eugen Atanasiu. Neglijenta unui securist si un ajutor neasteptat de la impecabila birocratie germana au usurat acest demers.

Dintre numerosii turnatori anonimi pe care si i-a descoperit in propriul dosar de la CNSAS, N.C. Munteanu si-a oprit atentia asupra unuia dintre ei pentru simplul fapt ca informatorul avea acelasi nume de cod pe care il detinea si N.C.

Munteanu in calitate de urmarit: „Vranceanu“.

Notele informative au fost date inainte ca N.C. Munteanu sa plece din tara, in septembrie 1977. Din dosar, Munteanu nu a putut deduce decat ca in anii ’70 informatorul „Vranceanu“ lucra in TVR, ca se ocupa de domeniul cinematografic si ca putea sa calatoreasca linistit in Europa de Vest.

Pe una dintre notele oferite de „Vranceanu“ exista insa o insemnare facuta de securistul Costica Tanasa, cel care il avea in urmarire pe N.C. Munteanu. De acolo reiesea ca, in aprilie 1977, sursa „Vranceanu“ a fost plecata in Republica Federala Germana, la Festivalul International al Filmului de la Oberhausen, unde participa si Ecaterina Oproiu, redactorul-sef al revistei „Cinema“, unde lucra N.C. Munteanu.

„Sursa a fost instruita sa discute cu ea (Oproiu - n.r.) pentru a vedea daca ii spune ceva despre situatia redactorului Neculai Munteanu, lucrat de noi pe linia actiunii Charta ’77“, notase capitanul Tanasa. Ecaterina Oproiu era la randul ei informator al Securitatii, dupa cum rezulta din alte documente aflate in dosarul de urmarit al jurnalistului de la Europa Libera, care o identifica pe sursa „Katy“ cu redactorul-sef al revistei „Cinema“.

Pornind de la nota marginala a securistului, N.C. Munteanu nu a avut de facut decat o formalitate obisnuita in Germania. Anul acesta, el a trimis o scrisoare organizatorilor Festivalului de la Oberhausen, pentru a-i intreba cine a mai participat din partea Romaniei, in afara de Ecaterina Oproiu, la editia din 1977. Birocratia germana i-a raspuns prompt: Eugen Atanasiu. „Nu m-am mirat. Avea renume de informator in Televiziune. Era nu numai un destoinic turnator la securitate, dar avea si renume de zelos delator public“, spune N.C. Munteanu.

Stab in cinematografie

Critic de film, Eugen Atanasiu a fost una dintre persoanele ce au ocupat functii importante in cinematografia romaneasca, atat inainte, cat si dupa 1989. Astfel, intre 1969 si 1991 a fost seful sectiei Film din TVR, iar in ultimii doi ani a participat in comisia care a propus filmele romanesti pentru candidatura la Premiile Oscar.

Intre 1998 si 2001, a fost profesor de istorie si estetica de televiziune la Academia de Radio si Televiziune, o fundatie nonprofit infiintata de Aristide Buhoiu pentru pregatirea redactorilor, reporterilor si prezentatorilor tv. Acum este pensionar si realizeaza emisiuni la postul Universitatii ,,Spiru Haret’’, Televiziunea Romania de Maine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.