Directorul Centrului, Ioan Lacatusu, s-a aratat contrariat de faptul ca in randul celor 13 minoritati etnice invitate in tabara de la Zabala, judetul Covasna, se numara si reprezentanti ai aromanilor si ai romanilor din secuime.

"Apreciem ca ne aflam in fata unei mari gafe din partea organizatorilor. Dezbaterile din cadrul comunitatii aromanilor pe marginea recunoasterii acestei comunitati ca minoritate etnica continua, majoritatea punctelor de vedere apreciind, insa, ca aromanii sunt parte integranta a natiuni romane si nu o minoritate etnica distincta. La fel de grava, este si includerea romanilor din secuime in cadrul minoritatilor etnice din Romania", a declarat Ioan Lacatusu.

Acesta a mentionat ca studiile de specialitate au pus in evidenta faptul ca romanii din judetele Covasna si Harghita pot constitui o minoritate numerica inferioara fata de concetatenii de etnie maghiara sau o minoritate regionala, dar in nici un caz nu pot reprezenta o minoritate etnica in tara in care romanii formeaza majoritatea populatiei.