Social 18 Iulie 2008 19:18
Procurorii DIICOT au retinut cinci membri a unui grup de criminalitate organizata care, in perioada 2007-2008, a derulat activitati de producere, ambalare si comercializare a unor importante cantitati de tigari contrafacute, marcate cu timbre false, informeaza Parchetul General

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus retinerea a cinci dintre membrii unui grup de criminalitate organizata care, in perioada 2007-2008, a derulat activitati de producere, ambalare si comercializare a unor importante cantitati de tigari contrafacute, marcile Winchester, Viceroy si Ronhson, marcate cu timbre fiscale de marcare false.

Cei cinci, Constantin Radu, Vasile Toma, Rusalin Muresan, Nicula Iordache, Ionel Botezatu, au fost arestati preventiv, la cererea procurorilor, de magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru o perioada de 29 de zile.

Fabrica unde se produceau tigarile contrafacute a functionat, in perioada 2007-iulie 2008, in mod clandestin, in mai multe locatii. Initial, pe raza localitatii Bragadiru, apoi in Calarasi – la un punct de lucru al SC Turbo SA - dupa care in Hateg – la un punct de lucru al SC Vinalcool SA -, iar din iulie 2008, in Pirscov, judetul Buzau, la un punct de lucru al SC Confruct SA.

Persoanele care au coordonat aceasta activitate nu au intocmit documentele prevazute de lege, nedetinand autorizatie de antrepozit fiscal pentru producerea si comercializarea de produse accizabile din tutun, sustragandu-se in acest fel de la plata obligatiilor fiscale, mai spun procurorii.

Constantin Radu, zis „Sile”, era initiatorul grupului si coordonatorul activitatii fabricii pe perioada cat aceasta a functionat la Bragadiru, si cel care, ulterior, s-a ocupat de aprovizionarea cu tutun a fabricii mutate in noile locatii.

Muresan a asigurat utilajele, a recomandat muncitorii, a achizitionat prin intermediul firmei sale sau a intermediat achizitionarea de materii prime si materiale, inclusiv tutun.

Vasile Toma, actionarul majoritar si directorul general al SC Vinalcool SA Hunedoara, era persoana care a preluat de la Constantin Radu, cu care anterior colaborase, intreaga afacere de la momentul mutarii fabricii la Calarasi.

Petre Eftimie, prieten cu Vasile Toma, administrator al SC Turbo – unde a functionat fabrica la Calarasi, si coordonator, impreuna cu acesta din urma, al activitatii ilicite a fabricii in perioada in care aceasta a functionat la Calarasi, la Hateg si la Buzau.

Muncitorii care au lucrat efectiv la producerea si ambalarea tigarilor au fost, in principal, aceiasi, fiind recrutati din Tg. Jiu, dintre fostii muncitori de la fabrica din localitate apartinand fostului SNTR, la recomandarea inculpatului Paul Muresan – fost inginer in cadrul SNTR.

Principalii distribuitori ai tigarilor contrafacute au fost Niculae Iordache - care distribuia tigarile luate din fabrica, prin intermediul unei adevarate retele organizate pe raza municipiului Bucuresti - precum si Ionel Botezatu, care facea acelasi lucru pe raza municipiului Craiova.

Timbrele de marcare fiscale false, precum si blanchetele pentru pachetele de tigari purtand inscriptie falsa de marca, sub denumirea Winchester, Viceroy sau Ronhson, au fost realizate de membrii grupului infractional intr-un numar de 3 tipografii din Bucuresti.

In cauza, au fost efectuate 34 de perchezitii domiciliare, in Bucuresti, llfov, Calarasi, Hunedoara, Iasi, Buzau - la punctul de lucru al SC Confruct Pirscov SA (in care functiona in ultima perioada fabrica ilicita), unde au fost identificate utilaje de confectionat, de impachetat, precum si materii prime si materiale necesare fabricarii tigaretelor si pachetelor de tigari, baxuri continand filtre pentru tigarete, role cu fir transparent pentru sigilarea pachetelor, hartie pentru tigarete si, respectiv, pentru filtru tigarete, blanchete, timbre de marcare fiscala false, rebuturi tigarete, stante metalice cu inscriptiile Winchester, Viceroy sau Ronhson, precum si 138 genti din rafie continand 2.677,2 kg tutun si piese de schimb pentru utilaje.

Totodata, la punctul de lucru al SC Turbo SA din Calarasi – societate al carei asociat este Eftimie– au fost identificate o serie de stampile false, intre care una inscriptionata "Directia Generala a Finantelor Publice a municipiului Calarasi – Serviciul Bilanturi – Agenti Economici", iar alta inscriptionata "Administratia Finantelor Publice Sector 3, Calea Mosilor 156 - REGISTRATURA".

Cu ocazia perchezitiilor efectuate la tipografiile de pe raza Bucurestilor, au fost identificate blanchete pentru pachetele de tigari si timbre fiscale de marcare false.

De asemenea, la sediul SC MC Tobacco SRL – apartinand lui Muresan a fost identificata o importanta cantitate de blanchete de tigari de diverse marci, precum si o serie de mecanisme si scule utilizate pentru repararea si adaptarea utilajelor pentru producerea si ambalarea de tigari, si de asemenea o importanta cantitate de pachete de tigari, de diverse marci.

"In ceea ce priveste prejudiciul estimat, la acest moment s-a stabilit, ca in perioada in care s-a derulat activitatea infractionala, inculpatii au achizitionat si procesat cantitatea totala de aproximativ 30 tone tutun din care ar fi rezultat aprox. 25.000.000 tigarete, ceea ce conduce la concluzia ca in medie, numai cuantumul accizei minime se cifra in jurul valorii de 1.250.000 euro"
, mai arata comunicatul Parchetului General.

In derularea activitatilor desfasurate, procurorii au colaborat cu ofiteri de politie din cadrul Directiei Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate, ofiteri ai Directiei de Combatere a Marii Criminalitati Economico – Financiare si ai Directiei de Supravegheri Operative si Investigatii, precum si ofiteri din cadrul Directiei de Operatiuni Speciale.

Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor fapt si identificarii tuturor persoanelor implicate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.