Turistii dornici sa petreaca o saptamana pe litoralul romanesc pot opta si pentru oferta unitatilor de cazare de tip hostel. Desi genul acesta de afacere face primii pasi in Romania, administratorii hostelurilor nu duc lipsa de clienti, in anumite cazuri, locurile fiind deja rezervate pana in septembrie.

Motivul: tarifele sunt de 10-12 euro pe noapte de persoana, iar sejurul nu poate dura mai mult de sase zile. Sistemul hostel se adreseaza mai ales tinerilor cu posibilitat i materiale reduse. Camerele au mai mult de patru paturi si grupurile sanitare sunt la capatul holului.

Turisti din toata lumea
Cel mai vechi hostel de pe litoral, care functioneaza de peste 40 de ani, este Hostel Lutheran, din Techirghiol. Curtea mare, plina de verdeata, cuprinde un foisor unde se poate servi masa, un gratar in aer liber si un pavilion cu o prispa ornata cu flori. Cladirea are doua etaje, cu cate sase camere, care au de la 2 la 4 paturi, in total fiind 40 de locuri. Dusurile si WC-urile din capatul holului stralucesc de curatenie, iar bucataria de la subsol este dotata cu toate ustensilele necesare.

„In fiecare an avem turisti din Europa, dar si din Coreea de Sud sau Noua Zeelanda. Daca nu depind de masa, pleaca dimineata si se intorc seara, sa se odihneasca“, povesteste Elena Onofrei, una dintre angajatele hostelului. De altfel, locurile sunt rezervate pana in luna septembrie, iar un sejur este de maximum sase zile. Si in centrul Constantei exista un hostel, amplasat discret intre casele frumoase din apropierea Stadionului Farul. Unitatea arata ca o vila cocheta si dispune de cinci camere cu 14 paturi si patru bai.