Social 16 Iulie 2008 04:48
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, considera ca magistratii si personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete nu ar mai trebui sa beneficieze de sporul de confidentialitate.
Acesta este motivul pentru care anchetatorul sef a promovat un recurs in interesul legii prin care cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se sesizeze asupra acestei probleme. Initiativa vine dupa ce, in ultima perioada, instantele au fost incarcate de dosare in care magistratii au chemat in judecata Ministerul Justitiei si instantele unde lucreaza, solicitand diverse sporuri, printre care si cel de confidentialitate, care reprezinta intre 15% si 30% din salariul brut. Dupa cum era de asteptat, o buna parte din aceste instante care au judecat astfel de cazuri au admis actiunile formulate de magistrati, insa au existat si complete care au respins aceste actiuni. Iar in motivare, judecatorii care nu au dorit sa acorde sporuri de confidentialitate, au precizat ca magistratii si personalul auxiliar nu fac parte din categoria personalului militar si a functionarilor publici cu statut special din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, asa cum prevede Ordonanta Guvernului nr.19/2006 care reglementeaza acordarea acestor sporuri.

"Acordarea sporului de confidentialitate ar fi un act de discriminare"


Situatia acestui personal nu este considerata comparabila cu cea a magistratilor si personalului auxiliar de specialitate din sistemul judiciar, al caror statut si sistem de salarizare este reglementat prin legi de sine statatoare, motiv pentru care nu se poate retine o discriminare in acest sens, au mai stabilit instantele care au respins cererile de acordare a sporului de confidentialitate. "Vointa legiuitorului a fost aceea de a acorda sporul de confidentialitate numai la anumite categorii de persoane, stabilite in mod expres prin lege, iar magistratii si personalul auxiliar de specialitate nu se incadreaza in aceste categorii, motiv pentru care nu sunt indreptatiti la acordarea acestuia", a conchis si procurorul general.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.