Activitatea de salvamar si prim-ajutor pe plaja este platita de primarii cu fonduri alocate de Guvern. An de an, primirea banilor este intarziata pana in luna iulie, dar anul acesta s-a depasit si termenul-limita, iar firmele de salvamar care asigura serviciul pe plaje (cu care primariile au sau nu contract) se tem ca nu isi vor recupera banii nici pana la sfarsitul verii. Unele firme sunt prezente pe plaja de la deschiderea sezonului turistic pe 1 mai, deoarece vremea a fost buna de plaja. Deocamdata, toti salvamarii au fost platiti din bugetul firmelor sau dintr-un avans dat de primarii in ideea dobandirii banilor de la Guvern. Dar firmele au nevoie de bani pentru ca au facut investitii in echipament, iar edilii nu se indura sa plateasca salvamarii pentru ca au alte treburi mai importante pentru comunitate - caci, in fond, nu turistii ii voteaza.

Prim-ajutor de la prefect
Alarmat de perspectiva promisa de salvamari, prefectul Constantei, Danut Culetu, a promis ca vorbeste direct cu premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru discutarea alocarii de fonduri, la primul punct de pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri. Daca Executivul acorda banii, interdictia de imbaiere pentru turisti trasata de salvamari va fi ridicata.

„Ideea este sa semnalam turistilor ca nu suntem obligati sa intervenim, pentru ca nu suntem platiti pentru munca noastra. Sigur ca, daca va fi cazul, baietii vor intra in apa, dar vrem sa transmitem un mesaj guvernantilor, care an de an tergiverseaza plata noastra”, ne-a declarat ieri Nicolae Coitu, seful salvamarilor din Costinesti, statiunea cu cele mai multe accidente in acest sezon.