Social 14 Iulie 2008 16:01
Ministrul de Interne Cristian David si-a pus amprenta in cadrul campaniei "Pune-ti amprenta!" initiata de Realitatea Tv impreuna cu mai multe ONG-uri, declarand, totodata, ca sprijina aceasta initiativa, anunta NewsIn

"Trebuie sa fim de aceeasi parte a baricadei, pentru a proteja drepturile pe care cetatenii romani le au. Cred ca este foarte important sa sustinem drepturile pe care romanii le-au castigat in calitate de cetateni ai UE si care nu pot fi ingradite de nicio masura discriminatorie luata de vreun guvern al altui stat al UE. Ma alatur acestui demers si vreau sa fie bine inteleasa simbolistica acestui gest", a afirmat, sambata, la Realitatea Tv, ministrul Cristian David.

Cristian David a mai spus ca, dupa ce au fost trimisi mai multi politisti si procurori in Italia, pentru a constitui echipe mixte cu colegii italieni, infractionalitatea in randul cetatenilor romani de origine roma a scazut.

"Am semnale ca exista o reducere a infractionalitatii in randul acestor grupuri care traiesc in taberele amplasate in afara oraselor mari. Activitatea politistilor din Italia este strict directionata catre combaterea infractionalitatii si criminalitatii. Nu are nimic de-a face cu aceasta actiune de amprentare. Politistii romani urmaresc punerea in aplicare a legii. Daca romanii au capatat drepturi, au capatat si obligatii, iar respectarea legii este o obligatie primordiala", a declarat David.

Oficialul roman a mai afirmat ca, din punctul sau de vedere,"amprentarea trebuie sa fie folosita doar in zona de ancheta politieneasca".

"E o masura discutabila, din punctul de vedere al finalitatii si al aplicabilitatii ei. Din punct de vedere politienesc, poate fi o masura incompleta, deoarece nici nu are o finalitate buna, ridica multe semne de intrebare, are un potential discriminatoriu mare. Nu stiu cum aceasta masura va servi scopului initial", a comentat ministrul de Interne masura autoritatilor italiene.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a anuntat, pe 26 iunie, ca va trimite fortele de ordine in toate taberele de nomazi, pentru prelevarea amprentele digitale de la toti ocupantii. "Vom lua si amprentele minorilor, pentru a evita fenomene ca cersetoria", a spus oficialul italian, vorbind despre necesitatea unui "recensamant".

Deputatii europeni au adoptat, joi, o rezolutie prin care au cerut autoritatilor italiene sa nu preleveze amprentele digitale ale romilor, o asemenea masura reprezentand un act clar de discriminare pe criterii de rasa si origine etnica.

Realitatea Tv, Agentia de Monitorizare a Presei, Romani Criss si Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" au lansat campania simbolica de amprentare voluntara a romanilor "Pune-ti amprenta!" ca reactie la decizia guvernului italian de a amprenta toti romii nomazi din Peninsula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.