Ministerul Justitiei a transmis, ieri, autoritatilor suedeze o noua cerere de extradare a lui Gregorian Bivolaru, acesta urmand a fi cercetat penal pentru trafic de persoane. Ministerul Justitiei a precizat, intr-un comunicat remis presei, ca noua cerere de extradare a liderului spiritual al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) a fost formulata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a Penala, "in vederea exercitarii urmaririi penale impotriva acestuia, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane". Autoritatile judiciare competente din Suedia se vor pronunta asupra cererii de extradare formulate de Curtea de Apel Bucuresti, in conformitate cu Legea suedeza si cu prevederile Conventiei europene de extradare.

Raport sexual cu o minora

Aceasta este cea de-a doua cerere de extradare care il vizeaza pe Bivolaru. Prima cerere de extradare a lui "Guru" a fost remisa autoritatilor judiciare suedeze la inceputul acestei luni, fiind fundamentata pe necesitatea cercetarii liderului MISA sub acuzatia de intretinere de raporturi sexuale cu o minora. La 31 mai 2004, Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a emis pe numele lui Gregorian Bivolaru un mandat de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de raport sexual cu o minora, fapta pedepsita cu inchisoarea de la trei la 12 ani. La 4 iunie 2004 a fost dat in urmarire generala, iar prin mesajul Biroului National Interpol din 21 iulie 2004 a fost solicitata si urmarirea internationala.

Arestat in timp ce solicita 'azil politic>>

In noul dosar, procurorii Parchetului instantei supreme il acuza pe "Guru" ca impreuna cu alte 17 persoane au constituit in interiorul MISA un grup organizat care se ocupa de traficul de persoane. Mai exact, tinere femei erau scoase din tara si exploatate sexual sau puse la munci neplatite. Partile civile din acest dosar cer despagubiri de sute de mii de euro. Dosarul privind faptele ilegale ce ar fi comise de cele 17 persoane, membre MISA, este instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti si-a declinat competenta in acest sens.

Arestat in sediul Politiei

Bivolaru este arestat in orasul suedez Malmo, din data de 4 aprilie, cand a mers la sediul Politiei Malmö si a declarat ofiterului de serviciu ca doreste sa solicite "azil politic" in Suedia. Politistul i-a inmanat niste formulare-standard pe care Guru trebuia sa le completeze si l-a invitat intr-unul dintre birourile sectiei de politie. Potrivit ziaristilor suedezi, Bivolaru a fost tratat cu o cafea, in vreme ce politistii ii verificau documentele de identitate. Procedura-standard in astfel de cazuri este confruntarea datelor solicitantului cu cele ale urmaritilor local, national si international, existente in baza de date a Politiei suedeze. In urma verificarilor, s-a constatat ca Gregorian Bivolaru este dat in urmarire internationala prin Interpol, la solicitarea IGPR. Asa incat, imediat dupa aceea, Guru a fost incatusat si dus in arestul sectiei de politie.