Cazul denuntului inaintat de romani este o premiera, dat fiind ca, pana acum, niciun muncitor venit la lucru in Germania nu a cerut ajutorul autoritatilor vamale, a declarat Stefan Tacke, de la serviciul amintit. Potrivit ziarului, romanii au povestit despre niste conditii de munca incredibile, ceea ce l-a facut pe avocatul lor, Heinz Weyer sa exclame ca "asa ceva nu a crezut ca este posibil in Germania".

Lui Radu T. (numele a fost schimbat), inginer din Romania, care lucreaza ca maistru, din luna ianuarie, i s-au promis pentru acest post 2500 pana la 3000 de euro pe luna, insa, dupa trei luni, nu are nici macar bani pentru un bilet pana acasa. Radu T. lucreaza sase zile pe saptamana, de la sapte dimineata la sapte seara, fiind oficial angajatul unei firme romanesti, care a incheiat un acord cu concernul de constructii german Oeverman. In aceste conditii, atat el cat si colegii sai s-au adresat oficiului vamal german si avocatului Heinz Weyer.

Potrivit publicatiei germane, muncitorii locuiau cate trei intr-o camera de container de opt metri patrati, iar cand trebuiau sa primeasca salariul li se dadeau doar bani pentru supravietuire, promitandu-li-se restul mai tarziu. La sfarsitul contractului omul de legatura de la firma romaneasca a disparut, in locul lui aparand un altul, care le-a oferit un nou contract pe un nou santier si le-a cerut sa declare la oficiul vamal ca totul este in regula. Unii din romani au consimtit, insa altii au ales sa se planga autoritatilor.