Social 4 Iulie 2008 16:57
Episcopul Reformat de Piatra Craiului, europarlamentarul Tokes Laszlo, a declarat la Targu Mures, ca Vaticanul are o "politica paguboasa" fata de ceangai, afirmand ca este e mai important pentru Vatican sa raspandeasca catolicismul in randul romanilor decat sa-i pastreze pe catolicii maghiari, informeaza NewsIn.

"Cand am vorbit personal cu Papa Ioan Paul al II-lea, la Vatican, i-am prezentat in detaliu aceasta chestiune a ceangailor (care sunt de religie catolica - n.r.). Vaticanul are insa o politica paguboasa, pentru ca e mai important sa raspandeasca catolicismul in randul romanilor decat sa-i pastreze pe catolicii maghiari. Din pacate, Vaticanul contabilizeaza acest lucru ca o actiune de catolicizare in randul romanilor. E dificil sa infrunti o astfel de politica”, a declarat Tokes, citat de corespondentul NewsIn.

La conferinta grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana (ALE) din Parlamentul European care are loc la Targu Mures au fost prezentate studii din care participantii si gazda evenimentului, Tokes Laszlo, au tras concluzia ca statul roman se foloseste de Biserica Romano-Catolica pentru a-i romaniza pe ceangaii din Moldova, intrucat preotii catolici de aici si-ar tine slujbele doar in limba romana si ar ameninta familiile care isi trimit copiii la cursuri pentru invatarea limbii maghiare.

"De cateva decenii incoace, mai ales in perioada comunista, s-a folosit chiar si de Biserica Catolica de peste Carpati pentru romanizarea ceangailor din Moldova. Acesta este un pacat, pentru ca biserica ar trebui sa fie de partea credinciosilor, asigurand dreptul lor de a avea liturghia si viata bisericeasca in limba lor materna”, a mai afirmat episcopul reformat.

Laszlo Tokes considera ca Biserica Romano-Catolica de peste Carpati ar trebuie sa-si revizuiasca politica privind problemele etnice si sa introduca cat mai repede limba materna a credinciosilor, a ceangailor din Moldova, chiar si in slujba.

El considera comunitatea ceangailor "un adevarat muzeu lingvistic pentru limba maghiara”. Episcopul a mai adaugat ca ceangaii sunt foarte rapid asimilati de romani, sustinand ca, din 250.000, cati exista, doar un sfert mai vorbesc limba maghiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.