Social 3 Iulie 2008 03:51
Potrivit unui sondaj BestJobs, 58,37% dintre romani nu isi iau toate zilele de concediu dintr-un an, iar 46% ar prefera sa munceasca in strainatate

Cresterea numarului locurilor de munca oferite persoanelor cu potential, dar fara experienta, in aceasta categorie incadrandu-se elevi si studenti, a fost de 262%. Acest lucru, combinat cu absolvirea a doua generatii de studenti in acelasi an, a ajutat companiile sa foloseasca presiunea concurentiala creata pentru a-si ocupa necesarul de joburi.

Ofetele de munca pe domeniul software au crescut cu doar 27% in prima jumatate a anului 2008. Un motiv este cresterea foarte mare a salariilor din acest domeniu, care determina companiile sa creasca eficienta angajatilor existenti, pentru a-si eficientiza costurile cu forta de munca. Salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, dar productivitatea muncii este mai mica.

Asadar, este in interesul angajatorilor sa faca presiuni pentru cresterea eficientei, combinata cu tinerea costurilor sub control.

De asemenea, firmele au inceput sa apeleze la head-hunting, intrucat numarul de aplicanti chiar la anunturile de angajare existente a scazut foarte mult.

Ofertele pentru organizatii non-profit si voluntariat cresc pana la 278%, fapt ce denota ca ne indreptam catre o stare de normalitate pe acest domeniu. Si in Romania apar astfel de organizatii bazate pe non-profit si voluntariat, care incep sa se implice activ in societate. Desi numarul este inca mic, comparativ cu tarile din vestul Europei, trendul de crestere este foarte bun.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.