Social 3 Iulie 2008 16:18
Dupa aproape 60 de ani de transmisii de stiri si informatii necenzurate publicului din Romania, serviciul in limba romana al Radio Europa Libera nu va mai functiona incepand cu 1 august 2008, se precizeaza intr-o scrisoare a presedintelui postului de radio, Jeff Gedmin, potrivit NewsIn.

"Aceasta etapa finala care a inceput initial in 2003, cand a fost inchis biroul din Bucuresti, a ajuns la sfarsit odata cu decizia noastra de a renunta sa mai transmitem emisiunea zilnica de 30 de minute. Radio Europa Libera va continua, totusi, sa transmita in limba romana in Moldova si regiunea Transnistria", precizeaza Jeff Gedmin, presedintele Radio Europa Libera, intr-o scrisoare adresata miercuri, 2 iulie, angajatilor de la Radio Europa Libera.

De asemenea, acesta mentioneaza ca decizia de a renunta a transmite in Romania nu a fost una usoara, precizand ca motivele care l-au determinat sa ia aceasta decizie vin pe fondul competitiei din ultimul timp de pe piata media din tara noastra.

"De la aderarea Romaniei la UE, competitia in sectorul media a crescut considerabil iar romanii au acum acces la peste 60 de cotidiene, 300 de posturi radio private, TV prin cablu si internet. Cu toate acestea, putem afirma ca situatia in Romania nu este perfecta. In noul context strategic si al eforturilor pe care le depunem in locuri cum ar fi Iran, Irak, Afganistan si republicile din Asia Centrala, consideram ca acest pas este necesar", se mai arata in scrisoarea adresata angajatilor de la Europa Libera.

Serviciul in limba romana al Radio Europa Libera a inceput sa transmita experimental pe 14 iulie 1950, si a devenit complet operational la 1 mai 1951.

"Pe parcursul a aproape 6 decenii, sute de jurnalisti, cercetatori si analisti ai postului Europa Libera si-au dovedit curajul, devotamentul si loialitatea unui organ de presa liber si independent in Romania, ceea ce a constituit un foarte mare risc pentru ei si familiile lor. Contributia pe care Radio Europa Libera a adus-o prabusirii comunismului si pavarii drumului catre o Romanie democratica, pentru a adera la institutii cum ar fi NATO si UE, nu va fi niciodata uitata", concluzioneaza Jeff Gedmin in scrisoarea sa.
In 2005, regizorul Alexandru Solomon a lansat documentarul "Cold Waves. Razboi pe calea undelor", o perspectiva din culisele luptei serviciului roman din cadrul radioului Europa Libera impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.