Social 2 Iulie 2008 04:54
Noul sistem de plata va contoriza energia efectiv folosita, in loc de volumul de gaze consumat, cum era pana acum, iar factura va evidentia calitatea gazului folosit

Incepand cu 1 iulie, factura la gaze se exprima in unitati energetice (lei/megawati/ora) in loc de unitati de volum (metri cubi). Calculul energiei consumate se realizeaza prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica superioara a acestora si cu un pret unitar exprimat in lei/MWh. Noua formula de calcul a facturii va tine seama de calitatea gazului care, in prezent, nu este uniforma la nivelul intregii tari, existand diferente de pana la 15%. Astfel, factura va fi calculata cu urmatoarea formula:
Energie = Volum x Putere Calorifica Superioara valoarea fiecareia fiind specificata clientului.

Daca volumul este specific oricarei gospodarii si va fi citit ca si pana in prezent, Puterea Calorifica Superioara (PCS) este o valoare care va avea o valoare diferentiata pe regiuni ale tarii, denumite „zone de calitate“.

Valoarea PCS este stabilita de operatorii retelelor de distributie si transport ori de producatori si variaza intre 9,7 si 11,5. La nivelul intregii tari au fost identificate 314 zone de calitate, fiecare cu o valoare specifica a PCS care va fi comunicata furnizorilor de catre operatorul de transport.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.