Potrivit directorului general al EURAD, Gigel Lazar, reprezentant al Consiliului Europei, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca scolile care vor fi testate sunt amplasate in marea majoritate in mediul urban sau in jurul marilor aglomeratii urbane.

Depistarea drogurilor se va face cu un asa numit “Drug Detection Kit”, care are 20 de teste pe baza de aerosol si costa 95,5 dolari, insa va fi oferit gratuit scolilor.

„Pe noi ne intereseaza sistemul macro, ne intereseaza daca in comunitatea de invatamant se consuma o anumita categorie de droguri. Consiliul Europei nu poate finanta un proiect fara sa stie ce fel de droguri se consuma in zona respectiva”, a declarat Lazar in cadrul conferinte de presa.

Kiturile pot depista reziduuri de marijuana, hasis, heroina, cocaina si meta-amfetamina. Pana la inceperea scolii, CIADO va pregati specialisti care sa supravegheze derularea testelor. Dupa centralizarea datelor, pentru fiecare scoala va fi elaborat un proiect cu privire la preventia necesara pe grupa de droguri gasita. Proiectul pentru Romania va costa 1,4 - 1,5 milioane de euro si va fi finantat de EURAD.