Potrivit comunicatului, aceasta decizie are la baza doua motive puternice. Primul este ca transportatorii privati care acopera integral traseele preorasenesti au licitat si castigat in februarie 2008 si au actionat in judecata RATB pentru concurenta neloiala.

Al doilea motiv este ca, de la data intrarii in vigoare a protocolului, fostul Consiliu Judetean Ilfov nu si-a indeplinit obligatiile de plata, fapt notificat de catre Primaria Generala a Capitalei la data de 13.06.2008, prin semnatura fostului primar general Adriean Videanu si semnalat de Curtea de Conturi in procesul de verificare.

La controlul efectuat de Curte s-a semnalat si s-a cerut revizuirea acestei situatii in sensul intrarii in legalitate. "Avand in vedere ca in prezent nu mai exista baza legala pentru incheierea unui alt protocol si ca traseele respective sunt atribuite altor operatori autorizati privati s-a hotarat retragerea de catre RATB a autobuzelor de pe traseele preorasenesti pe care se opereaza in prezent in Judetul Ilfov", se mai spune in comunicat.